Двама от трима гръцки граждани биха се ваксинирали срещу Covid-19, което е изключителен напредък спрямо същото проучване, направено преди три месеца.

Обобщените резултати от новото изследване съобщи To Vima. Медията цитира проучване на diANEOsis и Metron Analysis, направено между 1 и 10 декември сред 1100 души от цялата страна. То е извършено в колаборация с Националния ваксинационен щаб и Министерството на здравеопазването.

Данните сочат, че 66,3% от гърците биха си поставили доза от ваксината срещу Covid, а при хората над 65 години тази цифра е още по-висока – 80,4%.

В средата на септември тази година 42% от гърците са заявили, че нямат намерение да се имунизират срещу коронавируса, когато препарат на дадена компания бъде одобрен от европейските регулатори и стане безплатен за гражданите на ЕС. Три месеца по-късно обаче скептиците са с около 15 на сто по-малко – 27,4%.

Един на всеки трима е отговорил на въпроса „Бихте ли се ваксинирал срещу Covid-19?“ с „Да, определено“. А при възрастните, които са над 65 години, същият отговор е даден от 55% от респондентите.

Според diANEOsis – настоящото проучване се е провело в период, в който страната е регистрирала хиляди случаи на коронавирус на ден, в интензивните отделения е имало над 600 пациенти, а здравните власти са отчитали по над 100 жертви, свързани с пандемията, на дневна база. Това предразполага към промяна на нагласите.

За справка – към 15 декември 2020, 35% от българите не искат да се имунизират. Това съобщи преди седмица представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски в интервю за bTV. В предишното проучване на Световната здравна организация бе установено, че 37 на сто от хората у нас не желаят да си поставят ваксина.

Малко се е увеличил и процентът на хората, които искат да се ваксинират. Според изследването – той е 43%.

По отношение на необходимостта от имунизиране сред гърците - 94% от анкетираните съобщават, че ваксината срещу Covid-19 е средство да се спаси човешки живот. Откриването на ваксината вдъхва оптимизъм сред тях, като 39% са убедени, че тежките времена на пандемията отминават.

В последната седмица на декември ще започне ваксинирането на лекари в няколко болници в Атина, Солун и Патра. Премиерът Кириакос Мицотакис и съпругата му ще са сред първите имунизирани.


Прочетете още:

Да си сред първите ваксинирани: Разказ на Ваня Креймър от чикагската болница „Northwestern Medicine”

Европа се изолира от Великобритания заради новия щам на Covid: Какво знаем за мутацията?

"Ако си против Covid-ваксината, откажи се и от респиратора": Как генетикът Волфрам Хен провокира германците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена