Джак Ма е най-богатият човек в Китай, но парите му не означават нищо, когато срещу него се изправи Комунистическата партия. 

Милиардерът изчезна от публичното пространство преди повече от два месеца, когато започна първата фаза на разследванията срещу негови компании.

През ноември 2020 китайските власти забраниха на финтех-гигантът Ant да направи първично публично предлагане на акции за около 37 млрд. долара. Месец по-късно дойде и ударът по Alibaba - безпрецедентно разследване за незаконни монополни практики в най-голямата технологична компания в Китай, създадена от Ма.  

Изчезването на Джак Ма провокира различни спекулации за мащаба на наказателната акция от страна на китайските власти.

На 20 януари обаче предприемачът се появи в кратък видеоклип, разпространен от "Тианмъ Нюз" (медия, собственост на официалния вестник на правителството на провинция Джъдзян, където се намира централата на Alibaba). 

Според информацията Джак Ма е провел видеоконферентна връзка със 100 преподаватели от селски училища по повод годишния образователен фестивал, организиран от неговата фондация.

Ма има лично отношение към тази професия, тъй като самият той започва кариерата си като учител по английски език. 

"Днес нашата държава постигна пълно елиминиране на крайната бедност, като лансира стратегия за съживяване на селските райони, навлезе в нов етап на развитие и върви по пътя към общия просперитет. Вярваме, че в бъдеще животът в селата ще става все по-добър. Селото на бъдещето ще бъде модернизирано под синьо небе и бели облаци.

"Един ден все повече млади хора ще се връщат към живота в провинцията. Ще работя упорито с учителите и приветствам всеки човек, който иска да се присъедини към нас. Ако образованието в селата се подобри, ще се доближим до общия просперитет. Нека да го направим заедно. Отдавам почитта си към учителите и пожелавам на всички лека работа и добро здраве през новата година. Моля, пазете се от епидемията", казва Джак Ма в речта си. 

Записът показва и архивни кадри от посещение на милиардера в начално училище в град Ханджоу. 

"Изчакайте пандемията да отмине. Ще се срещнем отново!", казва още той. За разлика от последната му публична изява, в която Ма критикуваше икономическата и регулаторна политика на Китай като непригодна за условията на високотехнологичния бизнес, този път бизнесменът не прави каквито и да е забележки спрямо властите.

Публикуването на клипа доведе до скок в цената на акциите на Alibaba на борсата в Хонконг с 6%.


Китай атакува Alibaba: Това ли е краят на империята на Джак Ма?

Създателят на играта "Game of Thrones: Winter is Coming" загина след отравяне

Прочети