Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън защити правото на свободно изразяване, но се обяви против насилието и за спазването на реда. Посланеието му дойде след протестите в няколко американски университета, довели до размирици и арести.

За първи път от избухването на безредиците той произнесе реч, като заяви, че "всеки има правото да протестира, но не и правото да сее хаос."

"Вандалски прояви, незаконно влизане в кампусите, счупени прозорци, отменени учебни занятия… нищо от това не е част от мирен процес. Ние не сме авторитарна нация, в която гласът на хората е заглушаван, но не сме и страна без закони," каза Байдън.

Думите му идват на фона на новините за над 1300 арестувани след вълната от протести, която започна в Колумбийския университет в Ню Йорк, а след това обхвана и други учебни заведения.

Недоволството на студенти в Ню Йорк е по повод позицията на САЩ по отношение на войната между Израел и "Хамас". Те настояват за незабавното прекратяване на конфликта и призовават и университетът им да прекъсне връзките си с компании, които спонсорират Израел и "наливат масло" във войната в Газа.

Демонстрантите блокираха сгради на университетските кампуси и организираха палаткови лагери пред тях, които се наложи да бъдат разчиствани от органите на реда.

В сряда в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Анджелис сблъсъци избухнаха между пропалестински протестиращи и група контрадемонстранти.

Заради размириците се наложи полиция да нахлуе в кампуса и да започне да извежда демонстрантите, както тези, които не искаха да напуснат района, бяха задържани от органите на реда.

По думите на Байдън обаче все още няма нужда от намесата и на Националната гвардия за овладяване на ситуацията.

На въпрос дали случващото се в университетите ще промени позицията на САЩ по отношение на конфликта в Близкия Изток, той заяви, че тя остава същата.

Американският президент вече обяви, че Израел има право да се защитава от "Хамас", но настоя и за изпращането на повече хуманитарна помощ в ивицата Газа. Призова и за постигане на споразумение между двете воюващи страни, което да позволи временно спиране на огъня и освобождаване на заложници..

Войната в Газа започна след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха 1200 души, а стотици бяха взети и отведени в плен. Има данни и доказателства за зверства срещу евреи по време на атаката. В отговор Израел започна офанзива в ивицата Газа. Израел обвинява палестинската групировка, обявена за терористична от САЩ, ЕС и други държави, че използва цивилни граждани като жив щит.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Произведение на Христо Смирненски се падна на матурата по литература

Вижте кое произведение се панда на матурата по български език и литература

11:30 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Domestos става част от КвАРТал

Domestos ще разполага с мобилен санитарен контейнер в рамките на фестивалната зона

10:32 - 17.05.2024
Важно днес

Мъж подпали синагога във Франция, проявите на антисемитизъм зачестяват

Полицията е застреляла въоръжен мъж пред храма, огънят е овладян

10:30 - 17.05.2024
Важно днес

НАТО не очаква руски пробив в Харков, но ситуацията остава "много трудна"

Москва е завзела 278 кв. км от украинската територия за седмица

09:45 - 17.05.2024
Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024
Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024