Джо Байдън: Това е хаос и той трябва да спре незабавно

Новоизбраният американски президент Джо Байдън призова Доналд Тръмп да излезе в национален ефир и публично да поиска прекратяване на размириците, които избухнаха в сградата на Конгреса по време на заседанието по сертифициране на избора му.

"Това е нападение срещу представителите на народа и служителите на реда, които са призвани да ги защитават. Това е нападение срещу върховенството на закона, каквото рядко сме виждали. Сцените на хаос не представляват истинската Америка, те не представляват това, което сме ние. Виждаме една малка група екстремисти, отдадени на безредието. Това е хаос и той трябва да спре незабавно. Призовавам тази тълпа да се оттегли и да позволи на демокрацията да работи. Думите на президента имат значение - в най-добрия си миг те може да вдъхновяват, в най-лошия - могат да разпалят огън. Призовавам президента Тръмп да излезе в национален ефир, да изпълни клетвата си, да защити демокрацията и да призове за край на тази обсада", каза Байдън в обръщение към нацията.

Минути след него Тръмп пусна едноминутно видео в Twitter, в което повтори неколкократно, че президентските избори са били "фалшифицирани", но призова бунтовниците от Конгреса да се приберат у дома мирно.

"Изборите бяха спечелени с огромна разлика и всички го знаят, особено ответната страна, но сега трябва да се приберете вкъщи. Трябва да имаме мир, закон и ред, да уважаваме великите хора, които служат на закона и реда. Не искаме никой да пострада. Намираме се в много тежко време, никога досега не се е случвало да ни го отнемат - от мен, от вас, от нашата страна. Това бяха фалшифицирани избори, но не можем да попаднем в капана на тези хора. Трябва да запазим мира. Приберете се, вие сте много специални, знам как се чувствате", каза Тръмп.

(часове по-късно туитът на Тръмп беше блокиран, а профилът му - спрян за 12 часа заради провокациите му по време на бунтовете във Вашингтон)

В своята реч Джо Байдън напомни, че целият свят наблюдава какво се случва в Америка и коментира, че страната е стигнала до "мрачен момент".

"Ще издържим това, но в следващите 4 години трябва да възстановим приличието, демокрацията, политиката като решаване на проблеми, а не разпалване на омраза и хаос. Америка е държава на честта, достойнството и толерантността. Сертифицирането на вота от президентските избори би трябвало да е свещен ритуал. Демокрацията е крехка, и за да бъде защитена, има нужда от хора с добра воля, а не такива, които са отдадени на преследването на властта и личните си интереси, вместо на общото благо", каза той.

Тази отвратителна гледка трябва да покаже на всеки човек, независимо от партията му, че трябва да се вземем в ръце. Г-н президент, вземете се в ръце, завърши Джо Байдън.

Дългогодишният републикански сенатор Линдзи Греъм подкрепи публично позицията на Байдън и призова за край на насилието и лудостта.

"Време е да продължим напред в управлението на държавата ни. Различията ни са реално, но любовта към нацията ни е по-голяма от различията", написа той. Греъм беше един от отявлените поддръжници на Доналд Тръмп в последните четири години.

Светът реагира след бунта в САЩ: "Тръмп опозори демокрацията, но той не е Америка"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024