Новоизбраният американски президент Джо Байдън призова Доналд Тръмп да излезе в национален ефир и публично да поиска прекратяване на размириците, които избухнаха в сградата на Конгреса по време на заседанието по сертифициране на избора му.

"Това е нападение срещу представителите на народа и служителите на реда, които са призвани да ги защитават. Това е нападение срещу върховенството на закона, каквото рядко сме виждали. Сцените на хаос не представляват истинската Америка, те не представляват това, което сме ние. Виждаме една малка група екстремисти, отдадени на безредието. Това е хаос и той трябва да спре незабавно. Призовавам тази тълпа да се оттегли и да позволи на демокрацията да работи. Думите на президента имат значение - в най-добрия си миг те може да вдъхновяват, в най-лошия - могат да разпалят огън. Призовавам президента Тръмп да излезе в национален ефир, да изпълни клетвата си, да защити демокрацията и да призове за край на тази обсада", каза Байдън в обръщение към нацията.

Минути след него Тръмп пусна едноминутно видео в Twitter, в което повтори неколкократно, че президентските избори са били "фалшифицирани", но призова бунтовниците от Конгреса да се приберат у дома мирно.

"Изборите бяха спечелени с огромна разлика и всички го знаят, особено ответната страна, но сега трябва да се приберете вкъщи. Трябва да имаме мир, закон и ред, да уважаваме великите хора, които служат на закона и реда. Не искаме никой да пострада. Намираме се в много тежко време, никога досега не се е случвало да ни го отнемат - от мен, от вас, от нашата страна. Това бяха фалшифицирани избори, но не можем да попаднем в капана на тези хора. Трябва да запазим мира. Приберете се, вие сте много специални, знам как се чувствате", каза Тръмп.

(часове по-късно туитът на Тръмп беше блокиран, а профилът му - спрян за 12 часа заради провокациите му по време на бунтовете във Вашингтон)

В своята реч Джо Байдън напомни, че целият свят наблюдава какво се случва в Америка и коментира, че страната е стигнала до "мрачен момент".

"Ще издържим това, но в следващите 4 години трябва да възстановим приличието, демокрацията, политиката като решаване на проблеми, а не разпалване на омраза и хаос. Америка е държава на честта, достойнството и толерантността. Сертифицирането на вота от президентските избори би трябвало да е свещен ритуал. Демокрацията е крехка, и за да бъде защитена, има нужда от хора с добра воля, а не такива, които са отдадени на преследването на властта и личните си интереси, вместо на общото благо", каза той.

Тази отвратителна гледка трябва да покаже на всеки човек, независимо от партията му, че трябва да се вземем в ръце. Г-н президент, вземете се в ръце, завърши Джо Байдън.

Дългогодишният републикански сенатор Линдзи Греъм подкрепи публично позицията на Байдън и призова за край на насилието и лудостта.

"Време е да продължим напред в управлението на държавата ни. Различията ни са реално, но любовта към нацията ни е по-голяма от различията", написа той. Греъм беше един от отявлените поддръжници на Доналд Тръмп в последните четири години.

Светът реагира след бунта в САЩ: "Тръмп опозори демокрацията, но той не е Америка"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката