Джонсън обвини ЕС в заплаха срещу единството на Великобритания Снимка: © Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън обвини преговорния екип на ЕС, че възнамерява да "блокира част от Обединеното кралство, да я откъсне или да заплаши с унищожение икономическата и териториалната цялост на кралството", като въведе митнически контрол в Ирландско море.

В статия за съботния брой на The Telegraph Джонсън заявява, че намерението му да промени споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС е породено от желание да предпази държавата от "бедствие".

Споразумението, което Лондон и Брюксел постигнаха в края на 2019 г., дава право на ЕС да контролира хранителните стоки от животински произход, които се прехвърлят от Великобритания към Северна Ирландия в продължение на 4 години. Джонсън смята, че ЕС може да използва "крайна интерпретация" на този текст и да въведе митнически такси или да забрани търговията с храни през морето.

"Активно подриваща единството на нашата държава, подобна интерпретация може сериозно да застраши мира и стабилността на Северна Ирландия. Тази интерпретация не може да е била реалното намерение на хората, които съставиха протокола (със сигурност не беше нашето намерение), затова е жизненоважно да изключим тази опция", пише Джонсън.

ЕС вярва все по-малко на Великобритания след застоя в преговорите за "Брекзит"

По думите му, Лондон е направил всичко "възможно и разумно" да "помогне на своите приятели", като се съгласи да не връща физическите гранични пунктове между Република Ирландия и Северна Ирландия.

"Но не можем да оставим теоретичната власт за разкъсване на държавата ни - или да за нейното разделяне - в ръцете на една международна организация", пише Джонсън.

Преди дни правителството представи проект за Закон за вътрешния пазар, който дава правото на британските власти да пренебрегват договорените ангажименти към ЕС по отношение на свободното движение на стоки и държавната помощ за фирми в Северна Ирландия.

Джонсън се обръща към всички депутати на Консервативната партия, които заплашват да отхвърлят този план, като ги предупреждава, че съпротивата им заплашва позицията на страната в преговорите за търговско споразумение с ЕС. Проектът беше подложен на сериозни критики, защото нарушава принципи на международното право.

Борис Джонсън поставя 15 октомври като краен срок за търговско споразумение с ЕС

Премиерът твърди, че е бил принуден да пристъпи към този ход, защото в Брюксел съществувало "сериозно неразбиране" за условията на раздялата. Едностранните промени на договорените протоколи се налагали заради "заплахата за самата материя на Обединеното кралство".

ЕС предупреди Джонсън, че ако не оттегли предложенията си до края на месеца, преговорите за търговско споразумение ще бъдат прекратени. Очаква се разговорите да продължат в Брюксел тази седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024