Снимка: © Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън обвини преговорния екип на ЕС, че възнамерява да "блокира част от Обединеното кралство, да я откъсне или да заплаши с унищожение икономическата и териториалната цялост на кралството", като въведе митнически контрол в Ирландско море.

В статия за съботния брой на The Telegraph Джонсън заявява, че намерението му да промени споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС е породено от желание да предпази държавата от "бедствие".

Споразумението, което Лондон и Брюксел постигнаха в края на 2019 г., дава право на ЕС да контролира хранителните стоки от животински произход, които се прехвърлят от Великобритания към Северна Ирландия в продължение на 4 години. Джонсън смята, че ЕС може да използва "крайна интерпретация" на този текст и да въведе митнически такси или да забрани търговията с храни през морето.

"Активно подриваща единството на нашата държава, подобна интерпретация може сериозно да застраши мира и стабилността на Северна Ирландия. Тази интерпретация не може да е била реалното намерение на хората, които съставиха протокола (със сигурност не беше нашето намерение), затова е жизненоважно да изключим тази опция", пише Джонсън.

ЕС вярва все по-малко на Великобритания след застоя в преговорите за "Брекзит"

По думите му, Лондон е направил всичко "възможно и разумно" да "помогне на своите приятели", като се съгласи да не връща физическите гранични пунктове между Република Ирландия и Северна Ирландия.

"Но не можем да оставим теоретичната власт за разкъсване на държавата ни - или да за нейното разделяне - в ръцете на една международна организация", пише Джонсън.

Преди дни правителството представи проект за Закон за вътрешния пазар, който дава правото на британските власти да пренебрегват договорените ангажименти към ЕС по отношение на свободното движение на стоки и държавната помощ за фирми в Северна Ирландия.

Джонсън се обръща към всички депутати на Консервативната партия, които заплашват да отхвърлят този план, като ги предупреждава, че съпротивата им заплашва позицията на страната в преговорите за търговско споразумение с ЕС. Проектът беше подложен на сериозни критики, защото нарушава принципи на международното право.

Борис Джонсън поставя 15 октомври като краен срок за търговско споразумение с ЕС

Премиерът твърди, че е бил принуден да пристъпи към този ход, защото в Брюксел съществувало "сериозно неразбиране" за условията на раздялата. Едностранните промени на договорените протоколи се налагали заради "заплахата за самата материя на Обединеното кралство".

ЕС предупреди Джонсън, че ако не оттегли предложенията си до края на месеца, преговорите за търговско споразумение ще бъдат прекратени. Очаква се разговорите да продължат в Брюксел тази седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Турция настоява за "конкретни стъпки" преди да подкрепи Финландия и Швеция за НАТО

Едно от исканията на Анкара е да се "прекрати политическата подкрепа за тероризма"

Нападателят от Тексас е предупредил онлайн, че се готви за масова стрелба

15-годишно момиче от Германия е получило съобщения от него минути преди атаката

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

БСП взима ръководството на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"