Брюксел вярва все по-малко на британския министър Борис Джонсън. Това показва комуникация между дипломати, с която се сдоби „The Guardian“ – точно в момент, в който в Лондон се подновяват преговорите за търговското споразумение между двете страни след „Брекзит“.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен остана недоволна, че Обединеното кралство се отклонява от постигнатото миналата година споразумение, с което се избягва така наречената „твърда граница“ между Ирландия и Северна Ирландия.

Борис Джонсън поставя 15 октомври като краен срок за търговско споразумение с ЕС

„Вярвам, че британското правителство ще приложи сделката по оттеглянето си от ЕС – задължение по международните закони и предпоставка за бъдещо партньорство“, написа в Twitter Фон дер Лайен. „Протоколът по случая с Ирландия и Северна Ирландия е от огромно значение за съхраняването на мира и стабилността на острова, както и на интегритета на единния пазар“.

Според документите, с които са се сдобили от „The Guardian“, Борис Джонсън не иска да направи компромис по ключови теми като риболов и държавна помощ. Той желае да изчака до последния момент, за да си осигури най-добрите условия.

Освен това – ЕК се страхува, че държавният секретар Прити Пател ще опита да заобиколи Брюксел и да открие преговори за вътрешна сигурност с министри от петте най-големи държави членки на ЕС. Според комуникацията, срещата била насрочена за 22 септември в Лондон. Обединеното кралство е обвинено и в представяне на нова „концепция“ в преговорите с ЕС относно риболова.

Вчера стана ясно, че правителството на Обединеното кралство ще опита да прокара нов закон, с който да се елиминира правната сила на елементи от споразумението за излизане от ЕС. Засегнати ще бъдат областите като държавната помощ и митническия контрол в Северна Ирландия, предаде Financial Times. А управляващите поставиха срок до 15 октомври за постигане на споразумение за свободна търговия с ЕС.

Бившият министър на правосъдието Дейвид Гоук предупреди, че „всеки опит да се загърбят поетите задължения в Протокола за Северна Ирландия ще се приеме като акт на предателство от ЕС и света“. По думите му – подобен ход ще подкопае доверието в британците и вероятният резултат ще бъде „не просто „Брекзит“ без сделка, а много негативен „Брекзит“ без сделка“.

Британското правителство трябва да публикува новия закон в сряда, а днес започва новият кръг от преговори за търговско споразумение между Великобритания и САЩ. В разговорите, които се водят онлайн, участват над 300 американски и британски официални лица в близо 30 преговарящи групи. Предвидено е преговорите да обхванат всички сфери на британските интереси.

След като излезе от ЕС на 31 януари миналата година, Великобритания се намира в преходен период. Той приключва през декември, а дотогава важат настоящите правила за търговия с блока. За момента обаче няма значителен прогрес по постигането на споразумение. Обединеното кралство иска пълна самостоятелност по въпросите за държавната помощ и риболова и това е причината за застоя в преговорите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел