Брюксел вярва все по-малко на британския министър Борис Джонсън. Това показва комуникация между дипломати, с която се сдоби „The Guardian“ – точно в момент, в който в Лондон се подновяват преговорите за търговското споразумение между двете страни след „Брекзит“.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен остана недоволна, че Обединеното кралство се отклонява от постигнатото миналата година споразумение, с което се избягва така наречената „твърда граница“ между Ирландия и Северна Ирландия.

Борис Джонсън поставя 15 октомври като краен срок за търговско споразумение с ЕС

„Вярвам, че британското правителство ще приложи сделката по оттеглянето си от ЕС – задължение по международните закони и предпоставка за бъдещо партньорство“, написа в Twitter Фон дер Лайен. „Протоколът по случая с Ирландия и Северна Ирландия е от огромно значение за съхраняването на мира и стабилността на острова, както и на интегритета на единния пазар“.

Според документите, с които са се сдобили от „The Guardian“, Борис Джонсън не иска да направи компромис по ключови теми като риболов и държавна помощ. Той желае да изчака до последния момент, за да си осигури най-добрите условия. 

Освен това – ЕК се страхува, че държавният секретар Прити Пател ще опита да заобиколи Брюксел и да открие преговори за вътрешна сигурност с министри от петте най-големи държави членки на ЕС. Според комуникацията, срещата била насрочена за 22 септември в Лондон. Обединеното кралство е обвинено и в представяне на нова „концепция“ в преговорите с ЕС относно риболова. 

Вчера стана ясно, че правителството на Обединеното кралство ще опита да прокара нов закон, с който да се елиминира правната сила на елементи от споразумението за излизане от ЕС. Засегнати ще бъдат областите като държавната помощ и митническия контрол в Северна Ирландия, предаде Financial Times. А управляващите поставиха срок до 15 октомври за постигане на споразумение за свободна търговия с ЕС.

Бившият министър на правосъдието Дейвид Гоук предупреди, че „всеки опит да се загърбят поетите задължения в Протокола за Северна Ирландия ще се приеме като акт на предателство от ЕС и света“. По думите му – подобен ход ще подкопае доверието в британците и вероятният резултат ще бъде „не просто „Брекзит“ без сделка, а много негативен „Брекзит“ без сделка“.

Британското правителство трябва да публикува новия закон в сряда, а днес започва новият кръг от преговори за търговско споразумение между Великобритания и САЩ. В разговорите, които се водят онлайн,  участват над 300 американски и британски официални лица в близо 30 преговарящи групи. Предвидено е преговорите да обхванат всички сфери на британските интереси.

След като излезе от ЕС на 31 януари миналата година, Великобритания се намира в преходен период. Той приключва през декември, а дотогава важат настоящите правила за търговия с блока. За момента обаче няма значителен прогрес по постигането на споразумение. Обединеното кралство иска пълна самостоятелност по въпросите за държавната помощ и риболова и това е причината за застоя в преговорите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България