ЕС вярва все по-малко на Великобритания след застоя в преговорите за "Брекзит"

Брюксел вярва все по-малко на британския министър Борис Джонсън. Това показва комуникация между дипломати, с която се сдоби „The Guardian“ – точно в момент, в който в Лондон се подновяват преговорите за търговското споразумение между двете страни след „Брекзит“.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен остана недоволна, че Обединеното кралство се отклонява от постигнатото миналата година споразумение, с което се избягва така наречената „твърда граница“ между Ирландия и Северна Ирландия.

Борис Джонсън поставя 15 октомври като краен срок за търговско споразумение с ЕС

„Вярвам, че британското правителство ще приложи сделката по оттеглянето си от ЕС – задължение по международните закони и предпоставка за бъдещо партньорство“, написа в Twitter Фон дер Лайен. „Протоколът по случая с Ирландия и Северна Ирландия е от огромно значение за съхраняването на мира и стабилността на острова, както и на интегритета на единния пазар“.

Според документите, с които са се сдобили от „The Guardian“, Борис Джонсън не иска да направи компромис по ключови теми като риболов и държавна помощ. Той желае да изчака до последния момент, за да си осигури най-добрите условия.

Освен това – ЕК се страхува, че държавният секретар Прити Пател ще опита да заобиколи Брюксел и да открие преговори за вътрешна сигурност с министри от петте най-големи държави членки на ЕС. Според комуникацията, срещата била насрочена за 22 септември в Лондон. Обединеното кралство е обвинено и в представяне на нова „концепция“ в преговорите с ЕС относно риболова.

Вчера стана ясно, че правителството на Обединеното кралство ще опита да прокара нов закон, с който да се елиминира правната сила на елементи от споразумението за излизане от ЕС. Засегнати ще бъдат областите като държавната помощ и митническия контрол в Северна Ирландия, предаде Financial Times. А управляващите поставиха срок до 15 октомври за постигане на споразумение за свободна търговия с ЕС.

Бившият министър на правосъдието Дейвид Гоук предупреди, че „всеки опит да се загърбят поетите задължения в Протокола за Северна Ирландия ще се приеме като акт на предателство от ЕС и света“. По думите му – подобен ход ще подкопае доверието в британците и вероятният резултат ще бъде „не просто „Брекзит“ без сделка, а много негативен „Брекзит“ без сделка“.

Британското правителство трябва да публикува новия закон в сряда, а днес започва новият кръг от преговори за търговско споразумение между Великобритания и САЩ. В разговорите, които се водят онлайн, участват над 300 американски и британски официални лица в близо 30 преговарящи групи. Предвидено е преговорите да обхванат всички сфери на британските интереси.

След като излезе от ЕС на 31 януари миналата година, Великобритания се намира в преходен период. Той приключва през декември, а дотогава важат настоящите правила за търговия с блока. За момента обаче няма значителен прогрес по постигането на споразумение. Обединеното кралство иска пълна самостоятелност по въпросите за държавната помощ и риболова и това е причината за застоя в преговорите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024