Еди Рама обвини България за провала на преговорите за членство в ЕС Снимка: © Getty Images

Албанският премиер Еди Рама каза, че не очаква среща на върха на ЕС следващата седмица, която да даде начало на преговорите за членство в Европейския съюз и прехвърли вината за това върху България.

„Нямам никакви очаквания. Мисля, че нищо няма да стане. Албания и Северна Македония няма да започнат официално преговори за присъединяване“, каза Рама в интервю за политическата новинарска агенция "Politico".

На въпрос дали някой от лидерите на ЕС е дал сигнал, че преговорите може да започнат скоро, албанският премиер посочва:

„Какви сигнали могат да дадат? Не става дума за тях. Отново става дума за България. Всички са съгласни. Всички подкрепят, всички мислят, че това трябва да се случи, а това вече трябваше да се случи. Но полето им на маневриране е ограничено от България.”

В интервюто албанският министър-председател обяснява, че не е очаквал българските лидери да променят позицията си, тъй като са превърнали спора в толкова голям проблем, че е много трудно да отстъпят.

„Това е спирала. Те са влезли в спирала. И от тази спирала е много, много трудно да се измъкнем“, заява Рама, който ще присъства на среща на лидерите на Западните Балкани и ЕС в Брюксел преди срещата на върха.

Всички правителства на ЕС се съгласиха още през 2020 г. за старт в преговорите за членство на Албания и Република Северна Македония. България обаче наложи вето на започването им заради двустранни спорове със Скопие, обхващащи езика и историята на двете страни. Макар ветото да е наложено само върху Северна Македония, ЕС разглежда съвместно двете кандидатури и така и Албания е блокирана по въпроса.

Краят на месец юни беше поставен като евентуален срок, в който дувстранните отношение между София и Скопие да бъдат решени, но това така и не се случи. Междувременно се очаква ЕС да произнесе решението си за присъединяването на Украйна към блока. Миналата седмица германският канцлер Олаф Шолц посети България в опит да постигне "компромис" в спора ѝ със Северна Македония.

Олаф Шолц вижда "шанс за постигане на напредък" със Скопие

Българските власти изразяват позицията, че искат от Северна Македония да спазва предишните си ангажименти и се стремят да защитят правата на българите в страната. От своя страна, Скопие заяви, че полага добросъвестни усилия да се ангажира със София и подчерта, че двустранен спор не трябва да спира началото на преговорите между ЕС и бъдещ член.

Рама потвърди, че ако няма напредък този месец, той ще поиска кандидатурата на Албания за членство да бъде разглеждана отделно от тази на Северна Македония - стъпка, която ЕС досега не е бил склонен да предприеме, като официални лица твърдят, че би било по-добре за регионалната стабилност, ако двама съседи могат да напредват заедно.

„Ако нищо не се случи през юни, ще поискаме да се разделим с тази двойка, която е загубена в превода. Уверен съм, че това е, което трябва да направим, дали лидерите на ЕС ще се съгласят или не, ще видим“, каза Рама.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024