Единственият районен кмет на БСП в София въстана срещу хартиените бюлетини Снимка: © Getty

Напънът на БСП да върне хартиените бюлетини се сблъска с опозиция дори от страна на единствения "червен" районен кмет в София - Делян Георгиев.

Кметът на столичния район "Изгрев", избран през 2019 г., нарече връщането на хартиените бюлетини "историческа грешка, която е само в ущърб на демокрацията и свободното изборно право на българския народ" в своя позиция във Facebook.

Георгиев дава пример с местните избори от 2019 г. като една от основателните причини за замяна на хартиите с машини:

  • "Какво беше интересно тогава? Като ”невалидни” бяха отбелязани над 1000 бюлетини. Машините елиминираха тази порочна практика и на всички проведени избори с тях, невалидните бюлетини в нашия район не надхвърляха 40-50. Всеки трезвомислещ човек може сам да си направи изводите", казва той.
  • Данните, които той цитира, говорят за около 10% "брак" на гласовете на избирателите от район "Изгрев". Тогава Георгиев печели балотажа с 5730 гласа срещу 4440 за кандидата на ГЕРБ Цветомир Жеков.
  • БСП не успя да спечели друг от 24-те района с кандидат от своята листа. Стефан Стефанов - независим, но подкрепян от социалистите - стана районен кмет на "Младост" в същата 2019.
  • По данни на "Отворен парламент" - 2019 г. е била рекордна за брой невалидни бюлетини в изборите за общински съветници в цялата страна - цели 15%.

Делян Георгиев свързва хартиените бюлетини с периода на "множество манипулации, подмяна на реалния вот на хората, колосални машинации с недействителни и невалидни бюлетини".

За сметка на това, с машинното гласуване води до "драстично намаляха невалидните бюлетини, организационният процес осезаемо се улесни, секционните комисии приключваха работа навреме и без обичайните ексцесии с чували, протоколи и часове престой в общинските избирателни комисии".

Делян Георгиев призовава парламентът да "не се поддава на тяснопартийни интереси и замаскирани идеи за фалшификация на изборния процес".

"Ясно е, че промените в Изборния кодекс целят “барикадиране” на определени политически субекти по отношение на предстоящите избори за местна власт - кметове и общински съветници, но нека този път поставим на преден план интересите на хората и честността на вота им!", казва още той.

  • Делян Георгиев е един от малкото социалисти на властови позиции, които си позволяват да критикуват открито инициативата на партията си за хартиените бюлетини.
  • Гласът "против" на Крум Зарков не допускаше промените в Изборния кодекс да се случат още в 47 НС, той обаче вече е част от служебния кабинет.
  • Явор Божанков, който остана единствен депутат с алтернативно на Корнелия Нинова мнение в "БСП за България", беше изключен от Комисията по правни въпроси заради това, че не подкрепя хартиените бюлетини.

Председателят на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова е била освободена от длъжност. Институтът отговаря за сертифицирането на машините за гласуване и удостоверяването на тяхната изправност. "Машините на Мадуро" срещу "машини като в САЩ". Що е то?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023