"Машините на Мадуро" срещу "машини като в САЩ". Що е то? Снимка: © Getty Images

"Не искаме машините на Мадуро", повтарят на висок тон и в един глас от седмици и от ГЕРБ, и от ДПС. "Искаме машини като в САЩ" е надградената в последните дни версия на хоровото изпълнение на двете партии. Темпото в това изпълнение задават от Движението за права и свободи, колкото и на пръв поглед да не изглежда така.

БСП услужливо създаде условия за отварянето на дебата за машините и формирането на "хартиена коалиция", защото внесе законопроекта за връщане на Изборния кодекс към хартиеното минало. Но не заема страна между "Мадуро" и "САЩ". Само си иска хартиената бюлетина, въпреки че през август 2020 г. лично Корнелия Нинова твърдеше, че е "парламентарната гаранция за машинното гласуване" и "само машинното гласуване гарантира честни избори".

В цялата какофония се говорят неистини на килограм, а уважаемата публика, често наричана "електорат", едва ли разбира какъв е този Мадуро, кой го "настани" в изборния процес в България и какви са тези "машини от САЩ", които изневиделица се превърнаха в изборна панацея.

"Машините на Мадуро"

Николао Мадуро е авторитарният президент на Венецуела, която не се слави с честни избори. И да, това е една от страните, в които са използвани машините за гласуване на фирмата "Смартматик", основана първоначално в южноамериканската страна. На избори през 2017 г., проведени с машини, наистина има проблем с изчезнал вот на близо 1 000 000 избиратели във Венецуела. Но точно машините хващат измамата, а за нарушенията съобщава самата компания производител. Впоследствие компанията напуска страната.

"Смартматик" от години е базирана в Лондон. Разработва системата за електронно дистанционно гласуване в Естония. В Белгия се гласува машинно - както в България, а устройствата са същите.

"Машините на Мадуро", които не са съвсем на Мадуро, се появиха в българските избори трайно през 2020 г. Тогава на власт е третият кабинет с премиер Бойко Борисов. Първата обществена поръчка за устройства за гласуване, проведена от ЦИК по това време с председател, посочен от ГЕРБ, е за наем на машини. За обезпечаването на изборния процес от страна на правителството отговаря вицепремиерът Томислав Дончев.

Търгът на ЦИК го печели "Сиела", която предлага разработката на "Смартматик". Основен конкурент за доставките официално е "Лекс". Втората компания предлага съвсем същите устройства за гласуване - разликата в офертите е само в цената, като "Сиела" печели с по-изгодни условия. Третата компания участник - "Български машини за гласуване" - отпадна по документи. А това е фирма, предлагаща разработка на изцяло български устройства за вот.

Законът, одобрен с гласовете на ГЕРБ и по предложение на ДПС по това време гласи, че след 2019 г. изборите ще са само с машини, а хартията остава в най-малките секции с под 300 избиратели.

Оттогава насам изборните устройства са на "Смартматик", като първата покупка на устройства също е по времето на ГЕРБ. Но доскоро устройствата не бяха наричани "машините на Мадуро" така гръмогласно и повтаряемо. Бойко Борисов тези дни каза, че изборът преди години бил предрешен, защото нямало време, а машини трябвало да се осигурят в спешен порядък, за да се спази изборният закон.

"Дребната" подробност е, че всъщност машини заедно с хартията на всички избори за всички избиратели в България трябваше да има още през 2016 г. До 2020 г. държавата не направи нищо, за да спази изискванията на Изборния кодекс, а ЦИК два пъти беше осъдена във Върховния административен съд - по времето на ГЕРБ - защото не обезпечава изборния процес с устройства.

"Искаме машини като в САЩ" е нововъведение в реториката на ГЕРБ. Но в основата е старо и претоплено предложение на ДПС.

"Машини като в САЩ"

Противопоставянето на "машините на Мадуро" с "машините като в САЩ" дойде първо от ДПС. Това е поредната словесна опаковка на предложението, което от движението лансират отдавна, но без успех - а именно да се инсталират машини, които сканират подадената ръчно и на хартия бюлетина от избирателите. Тоест гласуването е изцяло на хартия, но броенето на гласовете е чрез машина. В последните години, откакто се появи тази идея, за пример се даваше не Америка, а сканиращите устройства в тото пунктовете у нас, които "четат" ръчно попълнения фиш и запазват залога, "изплювайки" и сканирано копие на оригинала.

Версията с "американските машини" изглежда много се понрави и на Бойко Борисов и в опит да обясни как не бил срещу машинния вот, а само срещу купените по негово време машини, защити предложението на ДПС. Въпреки че няколко дни по-рано в правната комисия депутатите от ГЕРБ не го подкрепиха.

Йордан Цонев е "говорителят" зад "американската" изборна мечта на ДПС. В мотивите към предложенията на ДПС за изборни промени САЩ не се споменават.

Избирателните методи в САЩ са различни в различните щати, там на места има и вот по пощата, и хартиено гласуване, и машинно, и преброяване на бюлетини със сканиращи устройства за хартиени бюлетини. Затова и даването на федералната държава за пример е доста условно.

А има и един любопитен момент - в района на Лос Анджелис, Калифорния, например, американските избиратели могат да гласуват с машина именно на "Смартматик" - много подобна на българския вариант. Тази опция е била налична и за частичните избори за двете камари на Конгреса, проведени преди седмица, но се използва от 2020 г. Съвместният проект между "Смартматик" и общината на Лос Анджелис произвежда системата за гласуване, заедно със софтуера, а тя става публична собственост.

В почти всички 50 щата няма само един вид гласуване - например само с хартиени бюлетини, които да се отчитат от сканиращи устройства, каквото на практика е предложението на ДПС. Сред разпространените масово изборни машини са тези за сканиране на подадения вот по пощата и за сканиране на бюлетина, в случая на производителя Dominion Voting Systems. Тези системи - заедно с вота по пощата, бяха най-силно атакувани от Доналд Тръмп, когато загуби изборите от Джо Байдън за Белия дом.

Вариации на "скенерите" има и от други производители, а този начин на отчитане самостоятелно се използва в над 20 щата.

В Арканзас, Делауеър и Южна Каролина към 2020 г. се гласува само по един начин - с машини с дисплей и електронна бюлетина, които се попълват електронно, а устройството разпечатва резултата. Гласуването се отчита със скенери. Производителите на машините са различни. Тези устройства, за разлика от българските, не записват вота на избирателя, той се отчита по хартиеното копие.

Луизиана пък предпочита напълно машинен вот - с така наречените DRE системи (Direct recording electronic). Те едновременно генерират и електронна бюлетина, и записват вота (подобно на варианта у нас), като някои, но не всички технологични варианти вървят с принтер, който да удостовери и на хартия направения от гласоподавателя избор.

Войната на "аналоговите" партии: ГЕРБ внася проекта на БСП за хартиените бюлетини. Дългата и тъжна история на машинното гласуване

Гласоподавател гласува с машина на парламентарните избори в България Божидар Божанов изброи 5 лъжи за "машините на Мадуро"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: "Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии"

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023