Опашките пред ваксинационните центрове в големите градове в сряда и четвъртък бяха достатъчни, за да се види, че кампанията по имунизиране срещу Covid-19 най-после се раздвижи от застоя.

Данните за броя на ваксините, поставени на 21 октомври, обаче са още по-внушителни, когато се сравнят с официалната статистика за последните две седмици по области.

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози в сравнение със средното национално ниво в изминалите 14 дни. Прирастът се отчита навсякъде в страната, дори в най-слабо имунизираните райони като Монтана, Видин, Търговище, Смолян, Пазарджик и Силистра.

396 дози са поставени само за един ден при средно 90 дневни инжекции в Монтана от началото на октомври насам. Във Видин увеличението е над четирикратно спрямо средното дневно ниво в областта за 14 дни.

В момента и двете области са в "тъмно-червената" зона на пандемията - с над 500 новозаразени на 100 000 души от населението. И двете области са на дъното в класацията по дял на напълно имунизираните граждани спрямо цялото население (по данни на НСИ и МЗ).

Малко над 30% от всички ваксинационни дози, поставени на 21 октомври, са регистрирани в София. Това е и градът с най-голямо имунизационно покритие спрямо цялото население.

Има ли смисъл от Covid-сертификатите?

Ако се погледне разпределението на ваксинираните граждани по възрасти, ще се види, че при нито една не е постигнато покритие на повече от 1/3 от съответната група.

Прави впечатление, че колкото по-млади са хората, толкова по-слаб интерес имат към ваксините (изключение при по-възрастното население правят хората над 90 г.).

Най-много ваксинирани хора има във възрастовата група 60-69 г. (294 021 души), а процентът на имунизираните при жените и мъжете между 70-79 г. е най-голям спрямо общия брой на населението на тази възраст (малко над 32%).

Под 7 на сто от учениците между 15 и 19 години са ваксинирани срещу Covid-19, въпреки че България разрешава имунизирането още от 12-годишна възраст.

Младото трудоспособно население в България между 20 и 39 години е с по-ниско ваксинационно покритие (17,6% имунизирани) от средното за страната (21,1%).

Въвеждането на Covid-сертификатите всъщност би трябвало да поощри точно тази група хора да се ваксинират, за да имат достъп до ресторанти, барове, кина, театри и молове, без да се налага да си правят тестове на всеки 2 дни.

Всичко зависи от това дали новите мерки с Covid-сертификатите ще се спазват и занапред - или "чудото" ще бъде еднодневно.


Хората не са луди, политиците са некадърни Хората не са луди, политиците са некадърни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва

8 американски щата съдят криптоплатформата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Бившият депутат от Реформаторския блок Тренчев и свързаният с HelpKarma Кънчев отговориха на обвинението

Автобус на градския транспорт катастрофира на “Цариградско шосе”

Движението в района е силно затруднено, в автобуса не е имало пътници

Хората в Европа вярват в Бог, ние в Русия

(Кандидат) политиците ни трябва да намерят съмишленици, а не подчинени