Опашките пред ваксинационните центрове в големите градове в сряда и четвъртък бяха достатъчни, за да се види, че кампанията по имунизиране срещу Covid-19 най-после се раздвижи от застоя. 

Данните за броя на ваксините, поставени на 21 октомври, обаче са още по-внушителни, когато се сравнят с официалната статистика за последните две седмици по области. 

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози в сравнение със средното национално ниво в изминалите 14 дни. Прирастът се отчита навсякъде в страната, дори в най-слабо имунизираните райони като Монтана, Видин, Търговище, Смолян, Пазарджик и Силистра. 

396 дози са поставени само за един ден при средно 90 дневни инжекции в Монтана от началото на октомври насам. Във Видин увеличението е над четирикратно спрямо средното дневно ниво в областта за 14 дни.

В момента и двете области са в "тъмно-червената" зона на пандемията - с над 500 новозаразени на 100 000 души от населението. И двете области са на дъното в класацията по дял на напълно имунизираните граждани спрямо цялото население (по данни на НСИ и МЗ). 

Малко над 30% от всички ваксинационни дози, поставени на 21 октомври, са регистрирани в София. Това е и градът с най-голямо имунизационно покритие спрямо цялото население. 

 

Има ли смисъл от Covid-сертификатите?

Ако се погледне разпределението на ваксинираните граждани по възрасти, ще се види, че при нито една не е постигнато покритие на повече от 1/3 от съответната група. 

Прави впечатление, че колкото по-млади са хората, толкова по-слаб интерес имат към ваксините (изключение при по-възрастното население правят хората над 90 г.).

Най-много ваксинирани хора има във възрастовата група 60-69 г. (294 021 души), а процентът на имунизираните при жените и мъжете между 70-79 г. е най-голям спрямо общия брой на населението на тази възраст (малко над 32%). 

Под 7 на сто от учениците между 15 и 19 години са ваксинирани срещу Covid-19, въпреки че България разрешава имунизирането още от 12-годишна възраст. 

Младото трудоспособно население в България между 20 и 39 години е с по-ниско ваксинационно покритие (17,6% имунизирани) от средното за страната (21,1%). 

Въвеждането на Covid-сертификатите всъщност би трябвало да поощри точно тази група хора да се ваксинират, за да имат достъп до ресторанти, барове, кина, театри и молове, без да се налага да си правят тестове на всеки 2 дни. 

Всичко зависи от това дали новите мерки с Covid-сертификатите ще се спазват и занапред - или "чудото" ще бъде еднодневно. 


Хората не са луди, политиците са некадърни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед