Идеята на щатските власти в Охайо да стимулират ваксинирането срещу Covid-19 с масова лотария е спестила десетки милиони от разходи за болнично лечение.

Това показва ново изследване на икономистите Андрю Барбър и Джеръми Уест от Университета на Калифорния в Санта Круз, цитирано от списание The Economist.

Двамата учени решават да измерят какъв е ефектът от Vax-A-Million - кампания, лансирана по идея на губернатора на Охайо Майк Деуайн на 12 май.

Между 26 май и 23 юни всички жители на щата, които са получили поне една доза от ваксина срещу Covid-19 (Pfizer, Moderna или Johnson & Johnson), получават правото да се запишат в лотария.

Наградният фонд е впечатляващ: петима души имат шанс да спечелят по 1 млн. долара. И още: петима ученици между 12 и 17-годишна възраст могат да получат пълна стипендия за обучение в обществен университет в Охайо, в който изберат да следват.

Инициативата струва общо 5,6 млн. долара от бюджета на щатските власти, а според анализа на Барбър и Уест тя е спестила близо 66 милиона долара от разходи за здравеопазване.

Икономистите стигат до този извод на базата на статистически метод, който им позволява да сравнят кампанията на Охайо с хипотетичен сценарий на ваксинационна програма без никакви стимули за населението.

Те създават изкуствен модел, като използват данните от други щати в Америка, които имат сходни показатели с Охайо (например, дял на населението, който не е склонен да се имунизира) и които не са въвеждали лотарии или други промоционални кампании за ваксините.

Vax-A-Million е увеличила нивото на интерес към ваксинационната кампания в Охайо с 1,5% - около 82 000 души са си сложили поне една доза от ваксините в периода на провеждане на лотарията.

Учените засичат ефектът по промяната в броя на новите инфекции и в броя на дните, които пациентите с Covid-19 прекарват в интензивните отделения на местните болници. И двата показателя регистрират спад съответно с 1,3% и 2,6% в сравнение с контролните данни от "синтетичния" модел на Охайо (сценария на развитие на епидемията без стимули за ваксиниране).

Средната цена на болничното лечение на един пациент в интензивно отделение в САЩ стига до 13 500 долара на ден. Изчисленията на икономистите Барбър и Уест показват, че лотарията на Охайо е съкратила 66 млн. долара от разходи за терапия.

В тази сума не се включват и допълнителните ползи от намаляването на риска от тежко заболяване - например, по-малкия брой на смъртните случаи и на т.нар. "дълъг ковид", при който пациентите не успяват да се възстановят с месеци след изписването от болница.

Примерът на Охайо беше последван от губернаторите на още 19 щата, които също предлагат награди за хората, които се ваксинират и се включат в лотария.

В Ню Йорк премиите в програмата с лотарийни талони "Vax and Scratch" започват от 20 долара и стигат до 5 млн. долара.

Въвеждането на парични стимули не е гаранция, че колебаещите се хора ще се разубедят и ще се имунизират само заради шанса за голяма награда. Онези от тях, които са склонни да вярват в конспиративни теории, вероятно биха разчели този ход като злонамерен опит за подкупване.

И все пак опитът на Охайо показва, че нестандартният подход с лотариите може да бъде ефикасен от гледна точка на разходите.


Facebook изтри Fazze - руската "пералня за дезинформация" срещу Covid-ваксините

Израел и Covid-19: Новите случаи се увеличават, а 1 млн. души вече са с трета доза от ваксините


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024