Идеята на щатските власти в Охайо да стимулират ваксинирането срещу Covid-19 с масова лотария е спестила десетки милиони от разходи за болнично лечение.

Това показва ново изследване на икономистите Андрю Барбър и Джеръми Уест от Университета на Калифорния в Санта Круз, цитирано от списание The Economist.

Двамата учени решават да измерят какъв е ефектът от Vax-A-Million - кампания, лансирана по идея на губернатора на Охайо Майк Деуайн на 12 май.

Между 26 май и 23 юни всички жители на щата, които са получили поне една доза от ваксина срещу Covid-19 (Pfizer, Moderna или Johnson & Johnson), получават правото да се запишат в лотария.

Наградният фонд е впечатляващ: петима души имат шанс да спечелят по 1 млн. долара. И още: петима ученици между 12 и 17-годишна възраст могат да получат пълна стипендия за обучение в обществен университет в Охайо, в който изберат да следват.

Инициативата струва общо 5,6 млн. долара от бюджета на щатските власти, а според анализа на Барбър и Уест тя е спестила близо 66 милиона долара от разходи за здравеопазване.

Икономистите стигат до този извод на базата на статистически метод, който им позволява да сравнят кампанията на Охайо с хипотетичен сценарий на ваксинационна програма без никакви стимули за населението.

Те създават изкуствен модел, като използват данните от други щати в Америка, които имат сходни показатели с Охайо (например, дял на населението, който не е склонен да се имунизира) и които не са въвеждали лотарии или други промоционални кампании за ваксините.

Vax-A-Million е увеличила нивото на интерес към ваксинационната кампания в Охайо с 1,5% - около 82 000 души са си сложили поне една доза от ваксините в периода на провеждане на лотарията.

Учените засичат ефектът по промяната в броя на новите инфекции и в броя на дните, които пациентите с Covid-19 прекарват в интензивните отделения на местните болници. И двата показателя регистрират спад съответно с 1,3% и 2,6% в сравнение с контролните данни от "синтетичния" модел на Охайо (сценария на развитие на епидемията без стимули за ваксиниране).

Средната цена на болничното лечение на един пациент в интензивно отделение в САЩ стига до 13 500 долара на ден. Изчисленията на икономистите Барбър и Уест показват, че лотарията на Охайо е съкратила 66 млн. долара от разходи за терапия.

В тази сума не се включват и допълнителните ползи от намаляването на риска от тежко заболяване - например, по-малкия брой на смъртните случаи и на т.нар. "дълъг ковид", при който пациентите не успяват да се възстановят с месеци след изписването от болница.

Примерът на Охайо беше последван от губернаторите на още 19 щата, които също предлагат награди за хората, които се ваксинират и се включат в лотария.

В Ню Йорк премиите в програмата с лотарийни талони "Vax and Scratch" започват от 20 долара и стигат до 5 млн. долара.

Въвеждането на парични стимули не е гаранция, че колебаещите се хора ще се разубедят и ще се имунизират само заради шанса за голяма награда. Онези от тях, които са склонни да вярват в конспиративни теории, вероятно биха разчели този ход като злонамерен опит за подкупване.

И все пак опитът на Охайо показва, че нестандартният подход с лотариите може да бъде ефикасен от гледна точка на разходите.


Facebook изтри Fazze - руската "пералня за дезинформация" срещу Covid-ваксините

Израел и Covid-19: Новите случаи се увеличават, а 1 млн. души вече са с трета доза от ваксините


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.