Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител Снимка: © Getty Images

Египет провежда президентски избори, но победителят от тях вече е сигурен. Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат и да е начело на страната поне до 2030 г. след надпревара, в която той няма сериозен претендент.

На фона на патриотични песни отвориха избирателните секции в Египет. Изборите ще продължат три дни, а окончателните резултати ще станат ясни чак след седмица.

Критици и международни наблюдатели смятат, че изборите са манипулирани, след като в продължение на десетилетия гражданските акции срещу властта са били потискани. Правителственият медиен орган обаче ги нарича "стъпка към политическия плурализъм". В египетските градове има разлепени предизборни плакати предимно с образите на Сиси.

След като завзема властта при военен преврат през 2013 г., той печели два пъти президентските избори с 97% от гласовете, като последния път другият кандидат открито подкрепя управлението. Единственият потенциален претендент, който представлява истинска опозиция на Сиси, беше възпрепятстван да участва във вота и този път.

Трима други кандидати бяха допуснати до изборите, като никой от тях не е високопоставена личност. Властите и строго контролираните от тях медии призовават хората да гласуват, въпреки че някои граждани казват, че дори не знаят кога ще се провдат изборите. За други то не е от голямо значение, предава "Ройтерс".

Вниманието на света е насочено към кървавата война в съседната Ивица Газа и влиянието на Кайро в конфликта. Страната участваше активно в преговорите за освобождаване на заложници между Израел и "Хамас".

Египет контролира пропускателния пункт Рафах - единствената останала връзка между Газа, която е под контрола на "Хамас", и останалия външен свят. Представители на Кайро са играли важна роля като посредници в предишни войни между Израел и "Хамас", тъй като държавата поддържа дипломатически връзки и с двете страни.

В момента именно с помощта на Египет се доставя хуманитарна помощ до ивициата и се подпомагат някои от заложниците, освобдени от "Хамас".

Докато всичко това се разиграва в Близкия изток, Сиси тихомълком си осигурява още един президентски мандат. Той беше избран на поста за първи път в средата на 2014 г. - година след военния преврат в страна.

През 2019 г. конституционните изменения, приети на общ референдум, добавиха две години към втория мандат на президента и му позволиха да се кандидатира за трети, 6-годишен мандат.

Под негово ръководство властите започнаха сериозни репресии срещу гражданската опозиция. Хиляди критици на правителството бяха заглушени или вкарани в затвора, предимно ислямисти, но също така и видни активисти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024