ЕК: България сама ще реши къде да отидат парите от транзитните такси за руския газ Снимка: © Getty Images

"Таксите, наложени от България за транзита на руски газ към Сърбия, Унгария и Северна Македония, са национална мярка и затова България ще реши къде да отидат парите от тях". Това каза говорителят на Европейската комисия Тим Макфий, цитиран от БНР.

На 13 октомври България въведе извънредна такса от 20 лева за всеки мегаватчас руски газ, който минава по тръбите на територията на страната.

Таксата стана факт с гласуването на Промените в закона за прилагане на европейските санкции срещу Русия заради войната ѝ в Украйна.

Те предвиждат за всеки мегаватчас руски газ, който минава транзит по тръбите на територията на страната, да се налага извънредна такса от 20 лева.

След началото на войната, българското правителство отказа да се съобрази с ултиматум от Москва да плаща в рубли за газа от Русия.

Затова „Газпром“ спря едностранно доставките за България. Така страната ни вече повече от година не внася руски газ за собствени нужди и новата такса не влияе на вътрешния пазар.

Унгария, Сърбия и Северна Македония обаче реагираха остро по темата, защото твърдят, че допълнителната такса ще оскъпи доставките на газ за потребителите им, а президентът Румен Радев изпрати текстовете, с които се въвежда таксата върху транзита на руски газ в Конституционния съд.

Според финансовия министър Асен Василев това няма да спре действието ѝ и първите приходи от извънредната транзитна такса ще станат факт през ноември.

Асен Василев заяви, че с действията си, президентът обслужва интересите на "Газпром" и на Русия.

"Това, което е учудващо е фактът, че президентът не защитава националния интерес. Националният интерес е интересът на България, а не на Русия или "Газпром". С това си действие, президентът се обяви като защитник на "Газпром' в разрез с политиката на ЕС, така, както тя се провежда от нашето правителство", заяви миналата седмица Василев.

Ден по-късно премиерът Николай Денков обясни, че са в ход технически консултации между България и Европейската комисия за това, къде да отидат приходите от наложените такси, като Денков допусна, че е възможно средствата да отидат в европейския бюджет.

От отговора от ЕК обаче става ясно, че България сама ще реши къде да насочи приходите от транзитните такси за руски газ.

България наложи такса върху транзита на руски газ. Какъв ще е ефектът от това


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024