ЕК: Инфлацията в България ще се забави, но остава над нивото за приемане на еврото Снимка: © Getty Images

Европейската комисия очаква България бавно да се доближи до допустимата инфлация за приемане на еврото, но прогнозите са това да се случи в края на тази година.

Т.нар. конвергентен доклад на Европейската централна банка, който ще отговори на въпроса дали страната изпълнява както инфлационния, така и другите критерии за членство в Еврозоната, ще излезе през юни, а очакванията на ЕК са за цялата 2024 г.

В пролетните макроикономически прогнози на ЕК е записано, че след отчетената инфлация от 8,6% през миналата година, тази година тя ще достигне 3,1%, а догодина - 2,6%.

В доклада, с който се очаква да излезе от ЕЦБ през юни, се използва показателят "средногодишен хармонизиран индекс на потребителските цени", който използва в прогнозите си и ЕК.

Критерият, за да бъде допусната България в Еврозоната, предполага средногодишна инфлация, наблюдавана за период една година преди оценката, да не надвишава с 1,5 процентни пункта тази на трите държави членки на ЕС с най-добри показатели в областта на ценовата стабилност.

За миналата година това са Белгия с годишна инфлация от 2,3%, Люксембург - с 2,9%, и Испания и Дания - с 3,4%, т.е. средно 2,87%.

Преди ден управителят на БНБ Димитър Радев припомни, че в момента България изпълнява абсолютно всички номинални критерии за присъединяване към Еврозоната, с изключение на този за инфлацията.

От неговите думи обаче се разбра, че страната няма да покрие инфлационния критерий преди предстоящия конвергентен доклад след по-малко от месец.

Междувременно, в сряда НСИ публикува данните за инфлацията за април, според които на годишна база тя се забавя до 2,4%, а на месечна база е отрицателна (-0,3%).

Инфлацията от началото на годината е 0,7%, а средногодишната инфлация за периода май 2023 - април 2024 г. е 5,7%.

Според прогнозите на ЕК България трябва да се готви още за ускорен икономически растеж от 1,9% тази година и 2,9% през 2025 г, но и за задълбочаване на бюджетния дефицит: от 1,8% от БВП през 2023 г. до 1,9% от БВП през тази и 2,8% от БВП през 2025 г.

Според комисията причините за нарастване на бюджетния дефицит са свързани с увеличаването на пенсиите и на заплатите, което само частично се покрива от приходите в бюджета.

Призракът на инфлацията – митът за еврото, който България трябва да разсее


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024