ЕК отхвърля решенията за забрана на вноса от Украйна, но и Словакия се присъедини към тях Снимка: © Getty

Европейската комисия не е съгласна с решенията на Полша и Унгария за ограничаване на вноса на украинско зърно. „Търговската политика е от изключителната компетентност на ЕС и следователно едностранни действия не са приемливи“, се казва в изявление на говорител на комисията. Европейската институция заявява още, че ще търси "допълнителна информация" за действията на властите във Варшава и Будапеща, предава Би Би Си.

Междувременно Словакия също обяви, че спира временно вноса на зърно и други избрани продукти от Украйна. Решението ще бъде обсъдено на експертно заседание по-късно днес,

Засега няма яснота какви мерки биха били предприети срещу Полша и Унгария, респ. Словакия от страна на ЕК. „В такива трудни времена е от решаващо значение да се координират и съгласуват всички решения в рамките на ЕС“, гласи още изявлението от Брюксел.

Позицията на двете държави е, че ограничителните мерки са необходими, за да защитят своите земеделски сектори от евтин внос на хранителни продукти. Планира се забрана да важи освен за зърно, и за млечни продукти, захар, плодове, зеленчуци и месо. Забраните за внос бяха обявени в събота, а среща между полския и украинския земеделски министър по темата беше отложена ден по-рано.

В България служебното правителство също говори за ограничаване на вноса на украинско зърно и продукти. Преди ден за налагане на рестрикции говори земеделският служебен министър Явор Гечев. Зърнопроизводители, които са сред най-големите бенефициенти на земеделски субсидии в страната, протестират заради вноса на евтино зърно и слънчоглед от Украйна, защото то подбивал цената на тяхното производство. Едновременно с обмислянето на забрана за евтин внос, правителството твърди и, че взима мерки срещу инфлацията и поскъпването на храните в търговската мрежа.

Пред bTV в понеделник Гечев добави, че София иска равномерно разпределение на стоките в ЕС, а не да спират в определени държави. По думите му не става дума само за украинско зърно, но и за слънчоглед и сухо мляко. Гечев разкритикува Европейската комисия, че "работи твърде бавно", а осигурените коридори за стоки от Украйна са замислени като солидарност за нападната страна, но „няма солидарност към самите наши държави“. Гечев припомни, че Бългаия е направила искане за ограничение на украинския внос още през септември миналата година.

Украйна е сред най-големите производители и износители на зърно в света. Основен маршрут за превозването му е Черно море. Инвазията на Русия в страната, започнала преди повече от година, прекъсна експортните маршрути и доведе до продоволствени проблеми в уязвими региони извън Европа. Европейската комисия и страните членки разрешиха безмитен внос на украинската продукция в ЕС, като стоките се прехвърлят през страните от Централна Европа, в Румъния, в България.

Сделка за продължаване на износа на зърно от Украйна бе постигната с посредничеството на ООН и Турция, позволява на Украйна да продължи да изнася по море - но Украйна обвинява Русия, че забавя процеса с прекалено ревностни проверки. Москва периодично заплашва официално, че ще се оттегли от споразумението.

В резултат на действията на Полша и Унгария, украинското министерство на земеделието каза, че то "винаги е било съпричастно към ситуацията в полския селскостопански сектор и е реагирало своевременно на различни предизвикателства".

„В момента едностранните драстични действия няма да ускорят положителното разрешаване на ситуацията“, се добавя в позицията. Министрите от Полша и Украйна трябва да се срещнат, за да обсъдят въпроса в понеделник, припомня Би Би Си.

България не иска по-евтиното украинско зърно и храни. Предстои забрана за вноса им


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024