ЕК предлага да се спрат на 13 млрд. евро за Унгария - заради липса на реформи Снимка: © Getty Images

Европейската комисия потвърди препоръката си за сприрането на милиарди евро от финансирането за Унгария. Причината за решението е, че правителството на Виктор Орбан не е успяло да реализира обещани широкообхватни реформи, съобщава BBC.

Страната-членка на ЕС не е успяла да изпълни в срок необходимите мерки по Плана, сред които беше заложен и съдебен надзор върху решенията на прокуратурата. Комисията замразява средства в общ размер от 13,3 млрд. евро, предназначени за страната, като запазва друго свое предложение - за спирането на 65% от т.нар. кохезионни фондове, отпускани по оперативни програми.

Предложението за замразяване на средствата от ЕС се състои от две плащания: 5,8 млрд. евро, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост и 7,5 млрд. евро от бюджета на ЕС за Унгария.

В сряда изпълнителният орган на ЕС съобщи, че е решил да одобри Плана за възстановяване на Унгария, но изплащането на средствата по него няма да е възможно, докато Будапеща не изпълни "изцяло и правилно" мерките, предвидени по него.

Правителство от години е обвинявано в отстъпление от демократичните принципи, но то има спешна нужда от тези пари, тъй като икономиката на страната се срина в резултат на войната в Украйна.

Откакто партията "Фидес" на премиера Орбан се върна на власт през 2010 г., срещу унгарските лидери многократно са отправяни обвинения в корупция и "завладяване на държавата". Съгласно новата конституция от 2011 г. избирателната система беше променена, за да затвърди властта на партията, а Конституционният съд беше превърнат в почти неефективен орган. Банките, предприятията и част от търговския сектор на дребно също беше концентриран в ръцете на близки до управляващите.

Получаваните от Унгария всяка година 4-5 млрд. евро от Европейския съюз често попадаха в бизнес кръгове, близки до управляващата партия, включително роднини на министър-председателя. Междувременно Орбан не пропускаше възможност да нападне "Брюксел".

Тежък удар за унгарската икономика: ЕК иска да замрази 13,3 млрд. евро заради корупцията при ОрбанАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023