ЕК предлага да се спрат на 13 млрд. евро за Унгария - заради липса на реформи Снимка: © Getty Images

Европейската комисия потвърди препоръката си за сприрането на милиарди евро от финансирането за Унгария. Причината за решението е, че правителството на Виктор Орбан не е успяло да реализира обещани широкообхватни реформи, съобщава BBC.

Страната-членка на ЕС не е успяла да изпълни в срок необходимите мерки по Плана, сред които беше заложен и съдебен надзор върху решенията на прокуратурата. Комисията замразява средства в общ размер от 13,3 млрд. евро, предназначени за страната, като запазва друго свое предложение - за спирането на 65% от т.нар. кохезионни фондове, отпускани по оперативни програми.

Предложението за замразяване на средствата от ЕС се състои от две плащания: 5,8 млрд. евро, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост и 7,5 млрд. евро от бюджета на ЕС за Унгария.

В сряда изпълнителният орган на ЕС съобщи, че е решил да одобри Плана за възстановяване на Унгария, но изплащането на средствата по него няма да е възможно, докато Будапеща не изпълни "изцяло и правилно" мерките, предвидени по него.

Правителство от години е обвинявано в отстъпление от демократичните принципи, но то има спешна нужда от тези пари, тъй като икономиката на страната се срина в резултат на войната в Украйна.

Откакто партията "Фидес" на премиера Орбан се върна на власт през 2010 г., срещу унгарските лидери многократно са отправяни обвинения в корупция и "завладяване на държавата". Съгласно новата конституция от 2011 г. избирателната система беше променена, за да затвърди властта на партията, а Конституционният съд беше превърнат в почти неефективен орган. Банките, предприятията и част от търговския сектор на дребно също беше концентриран в ръцете на близки до управляващите.

Получаваните от Унгария всяка година 4-5 млрд. евро от Европейския съюз често попадаха в бизнес кръгове, близки до управляващата партия, включително роднини на министър-председателя. Междувременно Орбан не пропускаше възможност да нападне "Брюксел".

Тежък удар за унгарската икономика: ЕК иска да замрази 13,3 млрд. евро заради корупцията при Орбан



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024