ЕК ще финансира проучванията за трети мост над Дунав от Русе до Гюргево Снимка: © Getty Images

Европейската комисия одобри финансирането на предпроектното проучване за нов мост над река Дунав по маршрута Русе-Гюргево, съобщи румънският министър на транспорта Сорин Гриндяну, цитиран economedia.ro.

Финансирането ще бъде осигурено по линия на Механизма за свързване на Европа и по-конкретно по компонента за военна мобилност. Гриндяну обяви новината след проведена среща с Катлийн Ан Кавалек, посланик на САЩ в Румъния, и Джордж Цунис, посланик на САЩ в Гърция, пишат

"Обсъдихме регионалната свързаност по оста север-юг, с акцент върху връзките между Украйна, Молдова, Румъния, България и Гърция, както и пътните връзки като магистралата за Молдова (Плоещ-граничен пункт Сирет), проекта Виа Карпатия (транснационална магистрална мрежа, свързваща Клайпеда в Литва със Солун в Гърция) в рамките на инициативата "Три морета" и железопътните връзки", каза румънският транспортен министър.

През септември 2023 година България и Румъния започнаха реални действия по строителството на трети мост над Дунав. Така почти 20 години след обявяването на проекта, двете страни подадоха съвместен проект пред Европейската комисия за предпроектно проучване на втори мост Русе - Гюргево.

С това на практика започна и процесът по изграждане на втори комбиниран пътен и жп мост над Дунав при Русе, съобщиха тава от Министерство на транспорта.

Финансовото участие на българската страна по проекта е в размер на 1,4 млн. евро (2,73 млн. лева), като се очаква до 50% от тях да бъдат безвъзмездна помощ по Механизма за свързване на Европа.

Предвижда се проучванията на възможните трасета и точките, от които ще започва мостът съответно в Русе и Гюргево да започне в средата на 2024 година и да приключат до края на 2026 година. След това ще се вземе и решение за точната локация на трасето.


Заради Австрия: Нарочните проверки, които блокираха над 100 камиона на "Дунав мост"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024