Експерт от военното министерство с оставка заради гаф в поканите за Богоявление Снимка: © Информационен център на МО

Експерт в Министерството на отбраната (МО) е изразил готовност да напусне поста си заради грешка при организацията на Водосвета на бойните знамена на Богоявление, съобщават от ведомството.

Заради негов пропуск не са изпратени покани за събитието до председателите на парламентарните групи в Народното събрание.

Пръв за това сигнализира председателят на Народното събрание Росен Желязков.

По време на посещението си в Социалистическа република Виетнам Желязков обяви пред българските журналисти,че ще изиска информация за това защо не е имало народни представители и председатели на парламентарни групи на официалната церемония в събота.

Тъй като председателят на парламента в момента е във виетнамската провинция Куанг Нин, на водосвета е присъствала заместничката му Росица Кирова.

"Не е имало друг такъв случай на Богоявление, досега в Народното събрание не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители на такива празници," каза Желязков, като уточни, че вероятно става дума за недоглеждане.

Според министерството организацията на събитието е съгласно държавния протокол и не е променяна от над 20 години.

Възложена от министъра на отбраната проверка е показала, че процедурата е била спазена, като са са били поканени председателя и заместник-председателите на Народното събрание, както и целия състав на Комисията по отбрана, но е направен пропуск по отношение на председателите на парламентарни групи.

"Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция," посочват от министерството.

Единственият председател на парламентарна група, който взе отношение по темата обаче се оказа Делян Пеевски, който е начело на групата на ДПС едва от началото на ноември. Възможно е тъкмо неговият контакт да не е бил в смисъците на военното министерство.

Пеевски първо заяви, че подобен акт е грубо показване на конституцията, а след изявлението на МО отново реагира остро, като призова отговорността да бъде поета лично от министъра на отбраната.

“Министър Тагарев, бъдете мъж, поемете отговорност", написа Пеевски в позиция, публикувана на страницата на ДПС.

Задочната намеса в казуса е и първата политическа реакция на депутата, след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган най-изненадващо предложи партията да има двама съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров.

В изявлението на Доган имаше и пасаж, който може да се приеме като атака към прекалено проатлантическата и проевропейската линия на Пеевски, а именно, че е необходим контролиран баланс между "старите" и "новите" велики сили.

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган Доган размисли и вече иска ДПС да има 2 съпредседатели: Пеевски и Джевдет Чакъров


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024