Експлозия e засечена край бреговете на Йемен Снимка: © Илюстративна снимка/Getty Images

Експлозия е била засечена тази сутрин по корабен маршрут край бреговете на Йемен, където местните бунтовници - хути извършват серия от атаки срещу търговски кораби, съобщиха две агенции за морска безопасност, цитирани от агенция France press.

Британската United Kingdom Maritime Trade Operations издаде предупреждение за "потенциална експлозия" в близост до кораб, преминаващ през стратегическия проток Баб ел Мандеб, който разделя Африканския рог от Арабския полуостров.

"Капитанът съобщи ... за експлозия, която е станала на 2 морски мили от неговия кораб, който е преминавал през протока", съобщават и от компанията за морска сигурност „Ambrey“.

Инцидентът съвпада с посещението в региона на американския министър на отбраната Лойд Остин, което се фокусира върху морската сигурност.

Пристигайки днес в Бахрейн, той трябва да обсъди "усилията на САЩ за обединяване на многостранни коалиции в отговор на атаките по море, които застрашават корабоплаването и световната икономика", се казва в публикувано през уикенда изявление на министерството на отбраната на САЩ.

Подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен предприеха поредица от атаки с дронове и ракети срещу кораби в Червено море. Бунтовниците заявиха, че действат в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа, докато Израел воюва с признатата от ЕС и САЩ за терористична групировка „Хамас“.

В резултат на тези атаки четири големи корабни компании, сред които две от най-големите в света, решиха да преустановят преминаването на свои кораби през пролива Баб ел Мандеб, през който преминава 40% от международната търговия.

Протокът е един от ключовите маршрути за глобални доставки на стоки по море. Особено важен е за транспорта на суров петрол и гориво от Персийския залив на запад към Средиземно море през Суецкия канал или близкия тръбопровод SUMED, както и на стоки, пътуващи на изток към Азия, включително руски петрол.

Говорителят на бунтовниците-хути - Мохамед Абдул Салам съобщи, че се правят опити от Оман, която е неутрална страна в конфликта, да посредничи за защита на корабоплаването по международния транспортен коридор по море.

"С посредничеството на Султаната на Оман, продължават преговорите с редица страни по отношение на операциите в Червено море и Арабско море," написа той в социалната платформа X.

По думите му, обаче, бунтовниците ще продължат да атакуват свързани с Израел кораби или плавателни съдове, които се насочват към израелските пристанища, освен ако не бъдат допуснати повече храна и лекарства в обсадената Ивица Газа.

Похитени от йеменските бунтовници бяха и два плавателни съда с българи сред членовете на екипажа. Един от корабите беше освободен от флота на САЩ, ден след отвличането. Galaxy leader, чийто капитан и помощник-капитан е заложник на бунтовниците от 28 ноември насам, а преди дни беше похитен и корабът „Руен“ с осем българи на борда. Отгорност за отвличането му все още не е поета.

Йеменските хути публикуваха ново видео от отвлечения кораб с българи на борда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024