Трябва да призная, че всяка среща с учебниците на дъщеря ми ми създава огромно количество стрес. Може би ми напомня на моите доволно аналогови ученически години, в които получавах добри оценки, но без грам удоволствие. Оптимизмът ме напусна напълно, след като прочетох писмо на учители по география до МОН, които сами признават, че учебниците покриват толкова разнородна и сложна материя, без връзка помежду ѝ, че карат децата да намразят географията.

Дъщеря ми е в 6 клас - не знам дали има лека възраст, но тази не е такава. Тя и нейните съученици са набори на първия iPad, израснали са с екрани в ръце и са научили английски от въздуха.

Да учи на компютър за нея е най-естественото нещо. Затова, когато издателство "Просвета" и А1 дигитализираха учебниците, смело подадох ръка на тази инициатива като потребител. Спомням си, че мъжът ми, още в 3 клас агитираше дъщеря ни да си снима урока с iPad-a и да го носи на училище, вместо тежките учебници. Разбира се, идеята му беше скандална за образователна система, която все още държи да има по два учебника на чин.

С два клика в портала на А1 платих достъп до е-prosveta и получих на мейла си уникален код за достъп. След като се регистрирах и влязох в e-prosveta, стигнах до падащо меню, в което посочих класа на детето и предмета, по който търся учебник.

Отне ми известно време да убедя дъщеря си, че независимо, че нейният учебник по география не е на "Просвета", а на друго издателството, и в двата Земята е кръгла и Южна Америка се намира на едно и също място.

Учебниците са не просто сканирани - в тях имате възможност да увеличавате страниците, да си подчертавате и т.н. Хареса ми, че можете да отворите два различни учебника един до друг или учебник и учебна тетрадка, така че да ги гледате едновременно.

Първото нещо, което тествах, обаче е дали има “търсене”. Така разбрах, че в учебника по математика на 19 страници се среща думата “куб”, а в историята за 6-ти клас няма нито един “Бойко”.

Има учебници както за ученици, така и за учители. Признавам си, че вторите почти не ги гледах, тъй като нямам база за сравнение и компетентност.

Ако ви кажа, че шестокласничката страшно се е впечатлила от сканиран учебник, ще ви излъжа. Това, което на нея истински ѝ хареса, обаче са две неща - тестовете и така наречените Кратки е-уроци.

Почти съм сигурна, че във вторите притегателната сила е била в думата “кратки”.

За моя изненада ,на въпроса ми Какво ѝ допада, тя ми отговори съвсем конкретно:

намира за привлекателни графиките, също и факта, че в началото на всеки урок има кратко обобщение, което казва какво ще бъде научено в този урок както и че в някои от уроците има вградени видеа от Youtube, като например доста впечатляваща разходка над Гран Каньон в 4К резолюция.

Нали се сещате как се учи география на хартиен учебник, където снимка със спорно качество и размер 4 на 4 см. казва “Това е Патагония”, а някои дори и толкова не казват - при тях гадаем!

Харесва ѝ също и че в края на урока, има 4-5 обобщителни изречения, които казват “в този урок научихте”.

Умението да се синтезира наученото в по-кратка форма е доста по-ценно от назубрянето на конкретния урок, затова много се радвам, че децата биват възпитавани да се учат да обобщават и да подреждат мисълта си в компактен вид. След обобщението идва интерактивна практическа част с въпроси и отговори на принципа на теста.

Може би истинското попадение за дъщеря ми беше откритието, че в някои уроци има интерактивни кръстословици. Подобен процес на учене под формата на игра винаги е за предпочитане.

Част от уроците са заснети и като видеа. Хубавото е, че учителите, които ги разказват са млади хора. При моето дете обаче видео уроците не се оказаха много високо в потребителската класация. Единият говорел бавно, другият четял от аутокю….

Смятам, че поради липсващото взаимодействие при видеата, децата бързо губят концентрация и интерес. Социалните медии ги научиха да участват, дори и когато просто гледат - за да го правят, те пак слайдват, скролват, лайкват, коментират. Пасивното гледане, така както ние сме възпитавани - на стол и пред телевизора, ми се струва малко по-далечно за тях.

И така, да обобщя и аз в стила на кратките е-уроци - това, което ще намерите в e-prosveta са:

- десетки видеоуроци по учебната програма от 1. до 7. клас, заснети от млади и обещаващи български учители;
- кратки е-уроци;
- над 33 000 интерактивни теста,
- задачи, упражнения, 3D визуализации, видеофилми, 360 градуса VR панорамни снимки. Последните са доста подходящи и за родители.

Докато пиша този текст, във Вайбър групата на 6а клас на нашето училище се появи новината, че то е поискало от МОН да премине за две седмици в режим на дистанционно обучение. И тук се сещам - забелязах една функция на платформата, която забравих да спомена: всяка страница има бърз бутон за споделянето ѝ в MS Teams или Google Classroom, а това означава, че учителите доста по-лесно ще могат да преподават на всички.

Няколко важни неща, свързани и със заплащането на услугата:

трите варианта за ползване на за e-prosveta.bg са месечен абонамент, едногодишен и двугодишен. За да се активира абонамент за е-просвета, се изисква закупуването му през сайта А1.bg. При поръчка на услугата се добавя банкова карта, с която ще се извършва плащането на абонамента. Важно уточнение обаче е, че при активирането на самия абонамент, клиентите не се таксуват. Първата такса се удържа след изтичането на тестовия 15-дневен период и то само при условие, че потребителят реши да продължи да използва е-просвета. Тази промоция с безплатен тест е до 30 ноември.

С други думи, имате добър тестов период, в който да прецените дали харесвате този вариант за учене или не.

Междувременно А1 и издателство „Просвета“ обявиха началото на нова кампания в подкрепа на българската образователна система, след като стана ясно, че университетите ще бъдат затворени поне до 12 ноември. Седем български висши училища ще получат достъп до портала е-prosveta.bg напълно безплатно. Университетите са подбрани по това, че обучават бъдещи педагози, за които е особено важно да изградят специфични умения за работа с онлайн съдържание.


Продуктът от това ревю е тестван от редакцията на boulevardbulgaria.bg. Съдържанието е редакционно, в партньорство с А1.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024