Трябва да призная, че всяка среща с учебниците на дъщеря ми ми създава огромно количество стрес. Може би ми напомня на моите доволно аналогови ученически години, в които получавах добри оценки, но без грам удоволствие. Оптимизмът ме напусна напълно, след като прочетох писмо на учители по география до МОН, които сами признават, че учебниците покриват толкова разнородна и сложна материя, без връзка помежду ѝ, че карат децата да намразят географията

Дъщеря ми е в 6 клас - не знам дали има лека възраст, но тази не е такава. Тя и нейните съученици са набори на първия iPad, израснали са с екрани в ръце и са научили английски от въздуха. 

Да учи на компютър за нея е най-естественото нещо. Затова, когато издателство "Просвета" и А1 дигитализираха  учебниците, смело подадох ръка на тази инициатива като потребител. Спомням си, че мъжът ми, още в 3 клас агитираше дъщеря ни да си снима урока с iPad-a и да го носи на училище, вместо тежките учебници. Разбира  се, идеята му беше скандална за образователна система, която все още държи да има по два учебника на чин. 

С два клика в портала на А1 платих  достъп до е-prosveta и получих на мейла си уникален код за достъп. След като се регистрирах и влязох в e-prosveta, стигнах до падащо меню, в което посочих класа на детето и предмета, по който търся учебник. 

Отне ми известно време да убедя дъщеря си, че независимо, че нейният учебник по география не е на "Просвета", а на друго издателството, и в двата Земята е кръгла и Южна Америка се намира на едно и също място. 

Учебниците са не просто сканирани - в тях имате възможност да увеличавате страниците, да си подчертавате и т.н. Хареса ми, че можете да отворите два различни учебника един до друг или учебник и учебна тетрадка, така че да ги гледате едновременно. 

Първото нещо, което тествах, обаче е дали има “търсене”. Така разбрах, че в учебника по математика на 19 страници се среща думата “куб”, а в историята за 6-ти клас няма нито един “Бойко”. 

Има учебници както за ученици, така и за учители. Признавам си, че вторите почти не ги гледах, тъй като нямам база за сравнение и компетентност. 

Ако ви кажа, че шестокласничката страшно се е впечатлила от сканиран учебник, ще ви излъжа. Това, което на нея истински ѝ хареса, обаче са две неща - тестовете и така наречените Кратки е-уроци.

Почти съм сигурна, че във вторите притегателната сила е била в думата “кратки”.

За моя изненада ,на въпроса ми Какво ѝ допада, тя ми отговори съвсем конкретно: 

намира за привлекателни графиките, също и факта, че в началото на всеки урок има кратко обобщение, което казва какво ще бъде научено в този урок както и че в някои от уроците има вградени видеа от Youtube, като например доста впечатляваща разходка над Гран Каньон в 4К резолюция. 

Нали се сещате как се учи география на хартиен учебник, където снимка със спорно качество и размер 4 на 4 см. казва “Това е Патагония”, а някои дори и толкова не казват - при тях гадаем!

Харесва ѝ също и че в края на урока, има 4-5 обобщителни изречения, които казват “в този урок научихте”. 

Умението да се синтезира наученото в по-кратка форма е доста по-ценно от назубрянето на конкретния урок, затова много се радвам, че децата биват възпитавани да се учат да обобщават и да подреждат мисълта си в компактен вид. След обобщението идва интерактивна практическа част с въпроси и отговори на принципа на теста. 

Може би истинското попадение за дъщеря ми беше откритието, че в някои уроци има интерактивни кръстословици. Подобен процес на учене под формата на игра винаги е за предпочитане.

Част от уроците са заснети и като видеа. Хубавото е, че учителите, които ги разказват са млади хора. При моето дете обаче видео уроците не се оказаха много високо в потребителската класация. Единият говорел бавно, другият четял от аутокю….

Смятам, че поради липсващото взаимодействие при видеата, децата бързо губят концентрация и интерес. Социалните медии ги научиха да участват, дори и когато просто гледат - за да го правят, те пак слайдват, скролват, лайкват, коментират. Пасивното гледане, така както ние сме възпитавани - на стол и пред телевизора, ми се струва малко по-далечно за тях.   

И така, да обобщя и аз в стила на кратките е-уроци - това, което ще намерите в e-prosveta са: 

- десетки видеоуроци по учебната програма от 1. до 7. клас, заснети от млади и обещаващи български учители;
- кратки е-уроци;
- над 33 000 интерактивни теста, 
- задачи, упражнения, 3D визуализации, видеофилми, 360 градуса VR панорамни снимки. Последните са доста подходящи и за родители. 

Докато пиша този текст, във Вайбър групата на 6а клас на нашето училище се появи новината, че то е поискало от МОН да премине за две седмици в режим на дистанционно обучение.  И тук се сещам - забелязах една функция на платформата, която забравих да спомена: всяка страница има бърз бутон за споделянето ѝ в MS Teams или Google Classroom, а това означава, че учителите доста по-лесно ще могат да преподават на всички.  

Няколко важни неща, свързани и със заплащането на услугата: 

трите варианта за ползване на за e-prosveta.bg са месечен абонамент, едногодишен и двугодишен. За да се активира абонамент за е-просвета, се изисква закупуването му през сайта А1.bg. При поръчка на услугата се добавя банкова карта, с която ще се извършва плащането на абонамента. Важно уточнение обаче е, че при активирането на самия абонамент, клиентите не се таксуват. Първата такса се удържа след изтичането на тестовия 15-дневен период и то само при условие, че потребителят реши да продължи да използва е-просвета. Тази промоция с безплатен тест е до 30 ноември.

С други думи, имате добър тестов период, в който да прецените дали харесвате този вариант за учене или не.

Междувременно А1 и издателство „Просвета“ обявиха началото на нова кампания в подкрепа на българската образователна система, след като стана ясно, че университетите ще бъдат затворени поне до 12 ноември. Седем български висши училища ще получат достъп до портала е-prosveta.bg напълно безплатно. Университетите са подбрани по това, че обучават бъдещи педагози, за които е особено важно да изградят специфични умения за работа с онлайн съдържание. 


Продуктът от това ревю е тестван от редакцията на boulevardbulgaria.bg. Съдържанието е редакционно, в партньорство с А1.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие