"Борисов се опитва да се отърве от прегръдката на Пеевски чрез Радев" Снимка: © ПП-ДБ

Ходът на Бойко Борисов да предложи Румен Радев за български представител на срещата на лидерите от НАТО може да се окаже с двойно предназначение.

Такава версия лансира депутатът от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова:

"Очевидно е, че Бойко Борисов се опитва да се отърве от прегръдката на Пеевски като е започнал да работи с президента, за да спаси кожата", коментира тя в профила си във Facebook.

Казусът кой да води българската делегация във Вашингтон избухна още преди изборите, след като стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев не е съгласен да делегира това на президента Румен Радев. Въпросът стигна до Народното събрание, но преди да се върне обратно при Главчев - ГЕРБ даде ясен сигнал, че предпочита Радев да представлява България на срещата на върха на НАТО. Нещо, което постави самия Бойко Борисов в противоречие с Делян Пеевски.

Обяснението му за тази маневра беше: "По наше време, който и да е бил президент, когато аз бях премиер - аз ходех по европейските съвети, а главнокомандващият ходеше по срещите на НАТО".

Изненадващо това го постави в една група с БСП и "Възраждане" сред парламентарните сили.

"Какво щяло да се случи и кой би бил – то няма никакво значение, когато ние нямаме национални позиции, нямаме парламент, който да защити националния интерес", каза още Борисов. Самият той не формулира каквато и да е позиция, която би очаквал Радев и Главчев да защитават във Вашингтон през юли.

Белобрадова тълкува този ход по следния начин:

"(Борисов се опитва) да сключи сделка със съветския дявол и да прати човекът в България с най-отявлените антиевропейски и антинатовски възгледи да ни представлява, " пише тя.

Според нея Борисов демонстрира "отчаяние, което е плашещо за страната" в навечерието на един от нй-важните политически форуми в света, на който България показва в каква посока иска да продължи.

"Да изпратим човек, който работи против националните интереси на България и който се снима като идола си от кръста нагоре, би било грешка, която после няма поправяне. Присъствието на Радев и неговото легитимиране като лидер може и да е началото на пътя по разрушаване на парламентарната република," допълва Белобрадова с препратка към полуголата снимка на президента в деня преди изборите.

Тя припомня и, че по време на асамблеята на НАТО в София в края на миналия месец държавният глава вместо да поставя и защитава българската позиция, беше в Унгария "да прави Европа great again с Орбан."

По думите ѝ, въпреки че Главчев успя да сътвори гаф, като се опита в последния момент да промени позицията на България за геноцида в Сребреница на Общото събрание на ООН, би бил по-подходящият представител на страната на форума на НАТО.

"Ние знаем какво се опита да направи Главчев в казуса Сребреница. Знаем, но се надяваме, че спазвайки правилата, по които се управлява страната, ще му се внуши достатъчно ясно, че място за колебание на коя страна сме, няма. Надяваме се все още, че всички граници на национално предателство не са преминати," казва в заключение Белобрадова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бивш кандидат за кмет и зам.-областен председател на ДПС влиза в парламента

Третият, а не вторият, от листата на ДПС във Варна влиза в парламента

20:22 - 27.06.2024
Важно днес

МВР даде брифинг, но без отговори как издирваният Брендо е влязъл в България

МВР само знае, че Брендо е преминал официално границата за последен път през 2013 г.

18:06 - 27.06.2024
Европейски дневници

Зеленски подписа споразумения за сигурност с ЕС на срещата на върха в Брюксел

Част от споразуменията е кризисен механизъм в случай на руска ядрена атака.

17:38 - 27.06.2024
Кино и сериали

Създателите на "Наследници" ще правят сериала за "Хари Потър"

Авторката на бестселър романите сподели, че има големи очаквания за сериала

16:38 - 27.06.2024
Важно днес

Андрей Гюров: Решението на антикорупционната комисия е незаконосъобразно

Кирил Петков видя "отстрелване" на потенциални служебни премиери

15:14 - 27.06.2024
Важно днес

Радев отказа да представи страната в НАТО - не хареса позиции за Украйна (обновена)

Вместо това ще представлява България на срещата на НАТО

14:47 - 27.06.2024
Важно днес

Главчев: Има сигнал за заплаха срещу няколко фигури. Сред тях може да има и партийни лидери

Главчев иска редовен кабинет, съставен с първия проучвателен мандат на ГЕРБ

14:18 - 27.06.2024