"Борисов се опитва да се отърве от прегръдката на Пеевски чрез Радев" Снимка: © ПП-ДБ

Ходът на Бойко Борисов да предложи Румен Радев за български представител на срещата на лидерите от НАТО може да се окаже с двойно предназначение.

Такава версия лансира депутатът от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова:

"Очевидно е, че Бойко Борисов се опитва да се отърве от прегръдката на Пеевски като е започнал да работи с президента, за да спаси кожата", коментира тя в профила си във Facebook.

Казусът кой да води българската делегация във Вашингтон избухна още преди изборите, след като стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев не е съгласен да делегира това на президента Румен Радев. Въпросът стигна до Народното събрание, но преди да се върне обратно при Главчев - ГЕРБ даде ясен сигнал, че предпочита Радев да представлява България на срещата на върха на НАТО. Нещо, което постави самия Бойко Борисов в противоречие с Делян Пеевски.

Обяснението му за тази маневра беше: "По наше време, който и да е бил президент, когато аз бях премиер - аз ходех по европейските съвети, а главнокомандващият ходеше по срещите на НАТО".

Изненадващо това го постави в една група с БСП и "Възраждане" сред парламентарните сили.

"Какво щяло да се случи и кой би бил – то няма никакво значение, когато ние нямаме национални позиции, нямаме парламент, който да защити националния интерес", каза още Борисов. Самият той не формулира каквато и да е позиция, която би очаквал Радев и Главчев да защитават във Вашингтон през юли.

Белобрадова тълкува този ход по следния начин:

"(Борисов се опитва) да сключи сделка със съветския дявол и да прати човекът в България с най-отявлените антиевропейски и антинатовски възгледи да ни представлява, " пише тя.

Според нея Борисов демонстрира "отчаяние, което е плашещо за страната" в навечерието на един от нй-важните политически форуми в света, на който България показва в каква посока иска да продължи.

"Да изпратим човек, който работи против националните интереси на България и който се снима като идола си от кръста нагоре, би било грешка, която после няма поправяне. Присъствието на Радев и неговото легитимиране като лидер може и да е началото на пътя по разрушаване на парламентарната република," допълва Белобрадова с препратка към полуголата снимка на президента в деня преди изборите.

Тя припомня и, че по време на асамблеята на НАТО в София в края на миналия месец държавният глава вместо да поставя и защитава българската позиция, беше в Унгария "да прави Европа great again с Орбан."

По думите ѝ, въпреки че Главчев успя да сътвори гаф, като се опита в последния момент да промени позицията на България за геноцида в Сребреница на Общото събрание на ООН, би бил по-подходящият представител на страната на форума на НАТО.

"Ние знаем какво се опита да направи Главчев в казуса Сребреница. Знаем, но се надяваме, че спазвайки правилата, по които се управлява страната, ще му се внуши достатъчно ясно, че място за колебание на коя страна сме, няма. Надяваме се все още, че всички граници на национално предателство не са преминати," казва в заключение Белобрадова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

100 години "българско от Своге" - зад стените на шоколадовата фабрика

Управляващият директор на Монделийз Интернешънъл за успехите и предизвикателствата

12:34 - 19.07.2024
Важно днес

Румен Радев обяви кога връчва втория мандат

Президентът най-накрая обяви кога ще даде мандата на ПП-ДБ

11:08 - 19.07.2024
Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След удар с дрон над Тел Авив има загинал, хутите поеха отговорност

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024