Снимка: © bTV

Компанията ЕМКО на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев отрече да има общо с експлозиите в чешки военен склад през 2014 г., заради които Прага експулсира 18 руски дипломати.

Името на Гебрев беше споменато от няколко чешки медии през уикенда, които го свързаха косвено с два взрива в депо в с. Врбетице, при които загинаха двама души. Те цитираха външния министър Ян Хамачек, който казва, че една от версиите на разследващите е, че оръжията в склада били предназначени за продажба на българския търговец, а оттам – на украинската армия.

Според чешките власти – зад експлозиите стои отряд 29155 на руските ГРУ. 18-те изгонени дипломати са имали връзки със службите, а същият отряд е свързан с опита за отравянето на Гебрев в София през 2015 г.

„Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 г. боеприпаси са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна, не отговарят на истината. Нещо повече, ЕМКО никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия. Това е документално доказано“, обявиха от компанията в официална позиция, публикувана като отговор на публикации в чешките медии.

Компанията, която е сред най-големите производители на боеприпаси в Европа, признава, че работи с партньори от Чешката Република, но доставя „пренебрежително малко“ материали за Украйна.

Според ЕМКО – месеци преди, по време на взривовете от 2014 и след тях, компанията не е извършвала и не е планирала транспорт на имущество от въпросните складове „нито към България, нито към която и да било друга страна“.

До момента разследващите органи на Чехия и България не са се обръщали към компанията на Гебрев за информация по въпроса. От ЕМКО казват, че са готови да сътрудничат на разследването и добавят, че българските власти трябва да се „включат активно“ в него.

От компанията на Гебрев искат изясняване на мотивите и причините за взривовете, защото според тях досега има „взаимоизключващи се тези“. Те изтъкват доказателствата за връзката между участниците във взривовете във Врбетице и в опитите за убийство на Гебрев и двойния агент Сергей Скрипал (2018 г.).

Агентите на ГРУ, свързани с експлозиите в Чехия, получили почетни звания от Путин през 2014

„Независимо от театралните разкрития на второстепенни руски агенти на територията на България в последните месеци, двуличното отношение на правителството на Бойко Борисов и на висши прокурори по тези въпроси е добре известно. България рязко контрастира с останалите страни от НАТО в действията си срещу подривните действия на руските специални служби. През 2018 г. правителството на Борисов остана единственото, което не сподели солидарността на съюзниците от ЕС и НАТО след атентата в Солзбъри (б.а. – срещу Скрипал), при все че негови граждани бяха вече станали жертва на руския Новичок“, пишат от ЕМКО.

Разследването за нападението срещу Гебрев беше спряно поради невъзможност да се открият извършителите.

През юли 2017 г. българското правителство отне лиценза на ЕМКО, защото предприятието не отговаряло на изискването за „надеждност“. От компанията обжалваха пред ВАС, но съдът не уважи жалбата им, въпреки че управляващите не бяха представили мотиви за решението си.

Над хиляда служители на ЕМКО излязоха на протест пред парламента и в крайна сметка тогавашният министър на икономиката Емил Караниколов върна лиценза. Това се случи през октомври същата година, но предприятието остана без разрешително за износ на продукция към азиатските пазари на дружеството.


Чехия гони 18 руски дипломати, след като обвини ГРУ за взрив от 2014 - има и българска следа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев