Снимка: © bTV

Компанията ЕМКО на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев отрече да има общо с експлозиите в чешки военен склад през 2014 г., заради които Прага експулсира 18 руски дипломати.

Името на Гебрев беше споменато от няколко чешки медии през уикенда, които го свързаха косвено с два взрива в депо в с. Врбетице, при които загинаха двама души. Те цитираха външния министър Ян Хамачек, който казва, че една от версиите на разследващите е, че оръжията в склада били предназначени за продажба на българския търговец, а оттам – на украинската армия.

Според чешките власти – зад експлозиите стои отряд 29155 на руските ГРУ. 18-те изгонени дипломати са имали връзки със службите, а същият отряд е свързан с опита за отравянето на Гебрев в София през 2015 г.

„Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 г. боеприпаси са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна, не отговарят на истината. Нещо повече, ЕМКО никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия. Това е документално доказано“, обявиха от компанията в официална позиция, публикувана като отговор на публикации в чешките медии.

Компанията, която е сред най-големите производители на боеприпаси в Европа, признава, че работи с партньори от Чешката Република, но доставя „пренебрежително малко“ материали за Украйна.

Според ЕМКО – месеци преди, по време на взривовете от 2014 и след тях, компанията не е извършвала и не е планирала транспорт на имущество от въпросните складове „нито към България, нито към която и да било друга страна“.

До момента разследващите органи на Чехия и България не са се обръщали към компанията на Гебрев за информация по въпроса. От ЕМКО казват, че са готови да сътрудничат на разследването и добавят, че българските власти трябва да се „включат активно“ в него.

От компанията на Гебрев искат изясняване на мотивите и причините за взривовете, защото според тях досега има „взаимоизключващи се тези“. Те изтъкват доказателствата за връзката между участниците във взривовете във Врбетице и в опитите за убийство на Гебрев и двойния агент Сергей Скрипал (2018 г.).

Агентите на ГРУ, свързани с експлозиите в Чехия, получили почетни звания от Путин през 2014

„Независимо от театралните разкрития на второстепенни руски агенти на територията на България в последните месеци, двуличното отношение на правителството на Бойко Борисов и на висши прокурори по тези въпроси е добре известно. България рязко контрастира с останалите страни от НАТО в действията си срещу подривните действия на руските специални служби. През 2018 г. правителството на Борисов остана единственото, което не сподели солидарността на съюзниците от ЕС и НАТО след атентата в Солзбъри (б.а. – срещу Скрипал), при все че негови граждани бяха вече станали жертва на руския Новичок“, пишат от ЕМКО.

Разследването за нападението срещу Гебрев беше спряно поради невъзможност да се открият извършителите.

През юли 2017 г. българското правителство отне лиценза на ЕМКО, защото предприятието не отговаряло на изискването за „надеждност“. От компанията обжалваха пред ВАС, но съдът не уважи жалбата им, въпреки че управляващите не бяха представили мотиви за решението си.

Над хиляда служители на ЕМКО излязоха на протест пред парламента и в крайна сметка тогавашният министър на икономиката Емил Караниколов върна лиценза. Това се случи през октомври същата година, но предприятието остана без разрешително за износ на продукция към азиатските пазари на дружеството.


Чехия гони 18 руски дипломати, след като обвини ГРУ за взрив от 2014 - има и българска следа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос