Енергетиците продължават блокадите и се готвят за ефективна стачка въпреки споразумението с кабинета Снимка: © Screenshot

Десети ден енергетици и миньори блокират основни пътища и магистрали. Те настояват териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони в България да бъдат изтеглени.

Въпреки споразумението с управляващите, протестиращите миньори и енергетици започват да събират подписи по рудници и цехове за организиране на ефективни стачни действия.

Подписката трябва да бъде подкрепена от 50+1 процента от работниците. Ще трябва и точно да се формулират исканията към работодателя, както е по закон. Готови са на стачни действия, които да продължат максимално дълго, казват миньорите, цитирани от БНР.

На магистрала "Тракия" се провежда своеобразно общо събрание на протестиращите миньори и енергетици от комплекса "Марица-Изток", като на място присъстват и представители на другите въглищни райони.

Миньорите обсъждат дата за провеждане на национален протест, за който те очакват подкрепа от цялата страна. По инфомация на БНР това най-вероятно ще се случи в четвъртък.

Протестиращите се обединиха около мнението пътните блокади да останат и по време на ефективните стачни действия.

До утре ще трябва да уточнят и конкретните искания, които ще бъдат формулирани в подписката по предприятия в "Марица-Изток".

Основното остава изтеглянето на териториалните планове за справедлив преход от европейските институции, тъй като по закон при стачка исканията трябва да са изпълними от работодателя. Въпросните териториални планове бяха внесени от правителството в Европейската комисия в последния възможен срок - в противен случай щеше да е сигурно, че България ще изгуби около 1,7 млрд евро от Плана за възстановяне и устойчивост. В документите, които засягат регионите с въглищна енергетика - Стара Загора, Перник и Кюстендил, са заложени срокове за намаляване на мощностите на ТЕЦ-овете на въглища с цел по-ниски въглеродни емисии, срещу отпускане на средства за инвестиции. Чрез тях трябва да се осигури заетост и преквалификация на работещи във въглищната енергетика.

В момента вървят и дискусии как протестиращите да поискат гаранции за работата си в краткосрочен и дългосрочен план.

Евтин ли е токът от въглища, колко струва здравето и ще бъдем ли на студено. Факти срещу спекулации

Сроковете за спиране на въглищни ТЕЦ отпаднаха от Пътната карта на кабинета


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024