Ердоган прекъсна изборните си изяви заради влошено здраве Снимка: © Getty

Турският президент Реджеп Ердоган отмени планираните си предизборни митинги в сряда и четвъртък по здравословни причини, съобщи Ройтерс. Това се случва седмици преди президентските и парламентарните избори в Турция. Те са насрочени за 14 май и за първи път от години държавният глава е изправен срещу общ кандидат на цялата опозиция. Това е Кемал Кълъчдароглу и анализатори смятат, че номинираният от Националния алианс политик има шансове да сложи край на двете десетилетия управление на Ердоган.

„Днес ще си почина у дома със съветите на моите лекари“, написа президентът в профила си в Twitter в сряда.

По-късно заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Еркан Кандемир каза, че Ердоган ще присъства на церемония в атомната електроцентрала Акую в южната провинция Мерсин чрез видеовръзка в четвъртък.

„Нашият митинг в Мерсин също е планирано да се проведе на бъдеща дата“, написа той в Twitter.

Ден преди първата отменена предизборна обиколка Ердоган прекъсна и телевизионно интервю на живо, по време на което каза, че не се чувства добре и има проблем със стомаха.

В турски медии обаче спекулациите със здравословното състояние на 69-годишния Ердоган се спират. В някои опозиционни издания се говори, че той може да има сърдечен проблем, въпреки че официалната версия е за стомашно неразположение - вероятно заради вирус. Председателят на опозиционната Партия на промените в Турция Мустафа Саръгюл също предположи, че Ердоган е претърпял сърдечен пристъп. Центърът за борба с дезинформацията към администрацията на Ердоган отхвърли тези версии

Изборите на 14 май представляват най-голямото предизвикателство за най-дълго управлявалия лидер на съвременна Турция. Икономиката на страната в последните години страда, животът поскъпва, а в комбинация с опостушителното земетресение от тази година и репресивните методи на властта срещу недоволните от нея подкопават подкрепата за Ердоган. Проучванията на общественото мнение показват, че той може да загуби президентския вот от опонента си от опозицията.

Реджеп Ердоган: На 14 май Турция ще изпрати послание на Запада


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024