ЕС ще замрази активите на Путин и Лавров, Русия ще отвърне с пакет от санкции Снимка: © Getty Images

Европейският съюз се готви да замрази активите на Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров в рамките на нов пакет от санкции, който ще бъде представен в петък. Това обяви външният министър на Германия - Аналена Бербок.

Същото твърдят четирима източници на Financial Times, като информацията е потвърдена още от Reuters и BBC.

Путин и Лавров няма да бъдат обект на забрана за пътуване съгласно мерките, което подчертава желанието на ЕС да запази отворени символични дипломатически възможности, отбелязва FT. Не е ясно обаче дали някой от двамата притежава значителни активи в ЕС.

Европейският съюз подготвя допълнителен пакет от санкции срещу Русия, който ще надгради този, приет в четвъртък вечерта на спешната среща на евролидерите в Брюксел.

Това обяви в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. „Втората вълна от санкции с масови и тежки последици беше съгласувана на политическо ниво миналата нощ. Допълнителният пакет се подготвя в момента в спешен порядък“, заяви той ден след като Русия нападна Украйна.

В отговор от Кремъл отвърнаха, че спрямо ЕС ще последват реципрочни мерки. „Не е нужно да обясняваме, че ще предприемем ответни санкции. Колко симетрични ще бъдат те, зависи от нашите анализи – все още трябва да анализираме ограниченията“, обяви говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков.

Министрите на външните работи на страните членки от Европейския съюз ще уточнят в петък подробностите за разширения пакет санкции срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна. Това се случва, след като лидерите на блока се споразумяха за солиден пакет от мерки, които да гарантират, че Путин "трябва да се провали и ще се провали".

Външните министри трябва да се съберат в Брюксел на извънредна сесия от 16:00 ч., за да официализират мерките, които бяха принципно договорени на извънредната среща на върха през нощта.

След като Москва нахлу в Украйна, стигна чак до столицата Киев и я бомбардира, президентът Володимир Зеленски призова международната общност „да направи повече“, тъй като обявените вече санкции не са достатъчни.

Зеленски: Аз съм мишена №1 на врага, най-могъщата държава ни оставя да се бием сами

През нощта в четвъртък срещу петък държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС одобриха изчерпателен пакет от санкции срещу Русия, които се концентрират върху три основни сектора - енергетика, финанси и транспортна индустрия. Санкциите включват експортен контрол за определени продукти и ограничения на визовите политики.

Основна цел на санкциите във финансовия сектор е да бъдат откъснати руските банки от финансовите пазари на ЕС. Тази в транспортния сектор е да се прекратят доставките на резервни части и други технологии за руската авиационна индустрия. Засяга се и контролът върху износа на високотехнологични продукти и софтуер. По отношение на визовата политика се очаква ограниченията да са насочени към руснаци, които преди това са имали привилегировани възможности за влизане в ЕС.

Лидерите все пак не се съгласиха да изключат Русия от международната система за междубанкови плащания SWIFT. В петък българският премиер Кирил Петков, който участва на срещите в Брюксел, заяви, че до такова решение не се е стигнало, но то остава като опция. Френският финансов министър Брюно Льо Мер заяви, че това ще е „последна мярка“.

Германски депутати разкритикуваха канцлера Олаф Шолц, че е бил против откъсване на Русия от жизненоважната мрежа за разплащания с висока степен на сигурност. Членът на германския парламент Норберт Рьотген от партията на Християндемократите заяви в Twitter, че отрязването на Москва от SWIFT е "най-острият меч" в санкциите, като добави, че "изключването на Русия от SWIFT не трябва да се проваля заради Германия".

Това мнение беше споделено и от други германски политици. "Сега Русия трябва да бъде изключена от SWIFT", написа германският евродепутат от "Зелените" Ян Филип Албрехт и добави: ''Ако Германия предотврати тази ключова санкция, пътят за Путин ще бъде постлан, за да разшири войната си в Европа''.


Петков: Млади хора умират заради един лидер, който прави ужасно погрешни решения


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024