Северна Македония, Великобритания и Албания са поканени на среща на Европейската политическа общност Снимка: © Getty Images

Седемнадесет държави извън Европейския съюз са поканени на първата среща на Европейската политическа общност - ново формирование на континента, инициирано от френския президент Еманюел Макрон. Срещата ще се проведе в Прага на 6 октомври.

Източници от Европейския съвет съобщиха, че покани за участие са изпратени както до държави-членки на Съюза, така и до 17 страни извън него. Това са Албания, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Грузия, Исландия, Косово, Лихтенщайн, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Норвегия, Швейцария, Турция, Украйна и Великобритания.

Европейската политическа общност е нова платформа за политическа координация за европейските страни от целия континент. Идеята дойде от президента Макрон и тя има за цел да улесни обмена между държавите от ЕС и тези, които остават извън блока, независимо дали по свой избор или защото в момента не отговарят на критериите за членство.

Общността ще се фокусира върху насърчаване на политическия диалог и сътрудничество по редица въпроси, за да укрепи сигурността и стабилността в Европа.

Макрон предлага нов политически съюз за страни извън ЕС

На срещата в Прага участниците ще обсъдят въпроси по сигурността, миграцията и климатичните промени, както и настоящата икономическа ситуация, но не се предвиждат официални декларации или съвместни позиции, посочва представител на ЕС, цитиран от ДПА.

Макрон заяви, че се надява да използва новата платформа за подобряване на сътрудничеството с партньорите на блока в Европа, визирайки Украйна, която наскоро получи официален статут на кандидат за член в ЕС, но е малко вероятно да стане пълноправен член на блока в близките няколко години.

Някои критици определиха форума като утешителна награда за онези, които не са успели да се присъединят към Съюза. Германският канцлер Олаф Шолц наскоро подкрепи Европейската политическа общност, но заяви, че тя "не трябва да бъде алтернатива на разширяването на ЕС".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024