ЕС обещава "спешна намеса" за ограничаване на цените на енергията Снимка: © Getty Images

ЕС планира "спешна намеса" на пазара за електроенергия в блока, за да ограничи рязкото покачване на цените. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Рязкото покачване на цените на електроенергията сега разкрива ограниченията на сегашната ни пазарна структура. Той е разработен за различни обстоятелства. Ето защо сега работим по спешна намеса и структурна реформа на пазара на електроенергия" посочи още тя.

Забележките ѝ идват на фона на нарастващия натиск през последните месеци от страна на правителствата на държавите членки, които твърдят, че системата не е била проектирана да се справи с извънредната ситуация в енергетиката, предизвикана от скока на цените след нахлуването на Русия в Украйна.

Правителствата предприеха мерки, вариращи от директни помощи за домакинствата до ограничаване на цените на електроенергията. Но тъй като разходите за краткосрочни мерки в страни като Гърция вече възлизат на почти 4% от БВП, законодателите настояват за намеса на европейско равнище.

"Трябва да поправим енергийния пазар. Решението на ниво ЕС е най-доброто, с което разполагаме", заяви в понеделник чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, обявявайки, че свиква извънредна среща на министрите на енергетиката на блока, насрочена за 9 септември.

Мненията сред страните от ЕС бързо се променят в полза на цялостна промяна на енергийните пазари - нещо, което досега беше мнение на малцинството.

"Необходимо е да направим структурни промени, които да допринесат за бързия спад на цените отново. Съществува голяма готовност да се промени нещо и това, струва ми се, е много общо сред държавните и правителствените ръководители в Европа", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

По-късно в понеделник по време на дебат с германския министър на икономиката Роберт Хабек фон дер Лайен призна, че след въвеждането на спешните мерки блокът се нуждае от "фундаментална реформа на пазара на електроенергия".

Испания и Португалия вече получиха разрешение от Брюксел да ограничат цените на природния газ, а групата на недоволните страни се увеличава. Миналата седмица белгийският министър-председател Александър де Кроо също обсъди ограничаване на цените с фон дер Лайен.

"Пазарът се проваля напълно. Трябва да обмислим мерки, които преди бяха немислими, като например пълно преразглеждане на енергийния пазар", каза говорител на белгийското министерство на енергетиката.

Франция вече е въвела национален таван на цените на енергията и е обещала да ги "овладее" през следващата година.

Кризата в енергетиката е в резултат на рекордно високия ръст на цените на газа, предизвикан от действията на руския държавен енергиен гигант "Газпром". Компанията многократно ограничава и дори спря газовите потоци към няколко държави от ЕС. Доставките по газопровода "Северен поток 1" към момента са на ниво 20% от дневния му капацитет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024