ЕС обсъжда санкции срещу китайски компании заради Русия Снимка: © Getty Images

Европейският съюз се подготвя да наложи санкции на китайски компании, за които има данни, че продават на Русия компоненти, които могат да се използват във военното производство. Това съобщи "Файненшъл Таймс" в понеделник.

В списъка са споменати седем китайски компании, а новите мерки срещу Русия и малцината ѝ съюзници във войната срещу Украйна ще се обсъждат тази седмица в Брюксел. Под европейски санкции могат да попаднат още две компании от Обединените арабски емирства и една от Армения, твърди вестникът.

Сред приятелите на Владимир Путин и Кремъл под санкции са Беларус и режимът на Александър Лукашенко. За пъви път обаче Брюксел ще обсъджа наказания за китайски компании от началото на войната през февруари миналата година. До момента Брюксел се опитваше да не обтяга отношенията с Пекин, защото преки доказателства, че Китай доставя оръжия на Русия, няма, коментира "Файненшъл таймс". Досега предупреждения в тази посока идваха само от САЩ.

Пекин отрича да помага да Русия с оръжие или компоненти.

От началото на войната в Украйна преди повече от година ЕС е приел 10 пакета санкции срещу Москва, като целта е да се затрудни финансирането на руския военен комплекс и финансирането на инвазията. Под санкции са и близки до Владимир Путин олигарси, както и цели икономически сектори. ЕС засега не може да постигне съгласие за ограничения в сферата на ядрената енергетика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия. Не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024