ЕС прие дългоочаквано решение: До 2026 г. големите компании трябва да имат повече жени в ръководствата Снимка: © Pixabay

До средата на 2026 г. всички големи компании в ЕС ще трябва да предприемат мерки за увеличаване на броя на жените на ръководни позиции. Това реши Европейският парламент (ЕП), като прие нова директива, която ще наложи знакови правила за равенството между половете в управителните съвети.

Съгласно нея поне 40% от длъжностите на директори без изпълнителни функции трябва да бъдат заети от по-малко представения пол. Тя изисква също така най-малко една трета от всички директори на дружества да са жени.

Директивата "Жените в управителните съвети" беше предложена за първи път преди десет години, но беше приета едва сега. Тя вкарва и още нови правила. Например, когато двама кандидати за един пост са еднакво квалифицирани, приоритет трябва да има по-слабо представеният пол. Санкциите за неспазване на разпоредбите могат да бъдат глоба или отмяна на оспорваното назначение на съответния директор.

Изключение от правилата е предвидено за дружествата с по-малко от 250 служители.

"Десет години, след като Европейската комисия го предложи за първи път, вече ще имаме европейски закон, с който да счупим стъкления таван в бордовете на дружествата, допуснати до борсова търговия. Има много жени, квалифицирани за висши длъжности, и с нашия нов европейски закон ще гарантираме, че те имат реален шанс да ги получат", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Дружествата ще трябва всяка година да докладват за представителството на половете в своите управителни съвети. Ако не постигнат поставените цели, те ще трябва да обяснят как планират да го направят.

От ЕС заявиха, че действията са необходими, тъй като жените заемат по-малко процент oт ръководните постове в сравнение с мъжете. През 2021 г. само 30.6% от членовете на управителните съвети на най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, са били жени, като разликите между държавите членки са значителни. А за изминалата година по-малко от 1 на 10 от най-големите компании в ЕС имат жена на ръководен пост.

Директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в официалния вестник на ЕС, а държавите членки ще трябва да приложат правилата в срок от две години, посочват от пресцентъра на ЕП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024