Съдът по правата на човека осъди България за отказ за смяна на пола по документи Снимка: © Getty Images

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България заради съдебната практика да отказва смяна на данните в личните документи на трансджендър хора.

България трябва да плати 7500 евро обезщетение на транс жена заради отказа на съда да промени трите ѝ имена и ЕГН в официални документи, с което според ЕСПЧ е нарушено правото ѝ на личен живот. Държавата трябва да покрие и разноските по делото на стойност 3000 евро.

Kазусът е от 2018 г., когато трансджендър жената подава молба да смени трите си имена и ЕГН, така че те да отговарят на женския ѝ пол. Районният съд в Горна Оряховица уважава молбата ѝ съгласно Европейската конвенция за правата на човека, която осигурява правото на зачитане на личния и семейния живот.

Според българското законодателство обаче смяната на пола юридически не е възможна. Българската прокуратура обжалва решението, а Окръжният съд във Велико Търново, който разглежда делото на втора инстанция, го отменя. Той изтъква, че полът е биологично състояние от раждането и не подлежи на промяна. Окръжния съд посочва още, че дори и да се установи, че лицето трайно се самоопределя като жена и е започнала хормонална процедура, българското законодателство не позволява промяна на пола в гражданските регистри.

Така въпросът стига до Върховния касационен съд (ВКС), но съдиите в него не допускат обжалване. Те отбелязват, че дори да е възможна смяна на пола по правен път, физиологичната промяна на ищеца от мъж в жена "не е станала категорична и обективна" и може да бъде направено ново искане, след като е факт "трайна" промяна на биологичния пол, като не се изисква непременно хирургическа интервенция.

"Конкретният случай не е такъв. Касае се за млад човек на 22 години. На тази възраст физическото и психическо развитие на личността все още не е завършено", се казва в решението на съдиите.

Те се позовават на медицинска експертиза, според която в тялото на транс жената все още има нива на полови хормони, характерни за мъж и макар да има известна феминизация, тя е обратима.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Така казусът стига и до ЕСПЧ, който осъжда в полза на ищеца. Съдът в Страсбург припомня, че когато българските съдилища отказват юридическа промяна на пола без обосновани мотиви, те нарушават правото на личен живот на транс хората.

Европейският правен орган припомня и препоръките от няколко международни органи за борба с дискриминацията на база сексуална ориентация или полова идентичност. В препоръките има и такава за "разрешаване промяната на името и пола в официални документи по бърз, прозрачен и достъпен начин“.

Новината идва малко преди да стане ясно тълкувателно решение на Върховния съд по въпроса дали е възможна съдебна промяна на данните в официалните документи за трансджендър лица. Миналата година Конституционният съд (КС) обяви свое тълкувателно решение във връзка с подобен казус, в което третира понятието „пол“ само в неговия биологичен смисъл. КС обаче изтъкна, че България и други страни са осъждани в Страсбург за нарушаване на правата на транс хората заради липсата на законодателство по въпроса. Една година по-късно процедурата за юридическа смяна на пола остава все така неуредена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024