Снимка: © Getty Images

Европейската централна банка се включи в усилията за стабилизиране на световната икономика след кризата с пандемията от новия коронавирус. 

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард представи в четвъртък пакет от мерки, насочени към подкрепа на ключови елементи от икономиката на еврозоната. 

Лагард предупреди, че прогнозите за глобалния икономически ръст са заплашени от сериозен удар, поради което ЕЦБ ще се намеси с комплексна програма в помощ на оперативната дейност на уязвимите компании и кредитирането от банките. 

Основните лихвени проценти няма да бъдат намалявани повече въпреки призивите на инвеститорите и въпреки решенията на Федералния резерв на САЩ и на Bank of England да снижат лихвените си нива поради рисковете за националните икономики. 

Управителният съвет на ЕЦБ не смята, че има съществени признаци за напрежение на паричните пазари или липса на ликвидност на банковата система, но все пак ще приложи няколко нови мерки. Централната банка на еврозоната ще предприеме допълнителни временни операции за предоставяне на дългосрочна ликвидност, като проведе аукциони за кредитиране на банките с цел подкрепа за финансовата система. ЕЦБ ще увеличи и програмата си за покупка на нетни активи със 120 млрд. евро. 

Фондовите борси в Европа не реагираха оптимистично на мерките на Лагард. Основните индекси в Германия, Великобритания и Франция вече бяха паднали още от началото на търговията на 12 март заради забраната за пътуване до САЩ, наложена от Доналд Тръмп на 26 страни от Шенгенското пространство. 

Френският Cac 40 изгуби почти 11% от стойността си за един ден. DAX във Франкфурт падна с 10 на сто. Търговията на Уол Стрийт беше спряна при отварянето си заради спад на Dow Jones с повече от 7 процента. За втори път тази седмица борсата в Ню Йорк задейства първия си предпазен механизъм заради бързата разпродажба на активи. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект