Режисьорът Теодор Ушев получи една от най-престижните награди за анимация в света - „Кристал“, за късометражен филм на международния фестивал във френския град Анси.

Неговата „Физика на тъгата“, режисирана по едноименния роман на Георги Господинов, бе удостоена и с приза на международната критика FIPRESCI, съобщиха от официалния сайт на фестивала.

„Благодаря ви! Thank You! Merci!“, написа Ушев в профила си във „Фейсбук“. „Във всяка професия има една награда или постижение, които бележат своеобразен връх или достижение. Не, не е задължително да са най-рекламираните или шумните. Алпинистите имат своя известен най-висок връх, писателите, математиците, физиците - своя Нобел, журналистите – Пулицър и т. н. В анимацията този връх е Голямата Награда на фестивала в Анси. Или просто Кристалът на Анси. Това е нашият Еверест“, сподели режисьорът.

„Физика на тъгата“ е канадска продукция, която попадна и в списъка с 10-те най-добри анимации на наградите „Оскар“, макар да не успя да достигне до финалния етап. Сега, в Анси, Ушев стана от стола си, засмя се и се разплака, докато говореше колко важна е тази награда за него.

Филмът на Теодор Ушев винаги е бил един от фаворитите в звездната колекция за приза и попадна в списъка с 10 анимации, които зрителите не трябва да пропускат, изготвен от авторитетното списание Variety.

От "Animation Magazine" определиха приза като един от двата най-престижни в Анси. Главната награда - за пълнометражен анимационен филм, отиде при френския режисьор Реми Шайе за цветната 2D анимация "Белята: Детството на Марта Джейн Канари".

„Освен това, филмът ни получи и Наградата на международната критика FIPRESCI. Един от тези редки случаи, когато мнението на журито и критиката случайно съвпадат“, сподели още режисьорът.

„Благодаря на всички, които помогнаха в това дълго, трудно, понякога изтощително катерене на този връх. Тази награда посвещавам на моя баща, който не успя да види този филм. Но който присъства осезателно в него, както ще присъства винаги, във всичко, което правя“, написа развълнуваният носител на наградата.

„Физика на тъгата“ е посветен на бащата на Теодор Ушев – покойния художник Асен Ушев. Сценарият не следва изцяло сюжетната линия на литературния първоизточник. И макар в него да има много автобиографични моменти, режисьорът нарича творбата си „филм лабиринт“, „капсула на времето“, „филм за онези, които се лутат по света, ненамерили себе си“. Устойчивата нишка е връзката баща – син, която присъства дори в подбора на гласовете, озвучили анимацията.

Разказът е озвучен от актьора Росиф Съдърланд. Неговият баща Доналд Съдърланд също участва с кратка роля зад кадър във "Физика на тъгата".

Историята на романа разказва за изгубената младост и живота на емигранта, който търси истината за себе си на чужда територия. Творбата на Ушев е първият в историята анимационен филм, анимиран с помощта на енкаустична техника - восъчна живопис, в която боите се смесват с разтопения восък, нанасят се върху хартията и се "раздвижват" чрез повторно загряване на повърхностния слой.

Продуциран от Националния филмов борд на Канада, „Физика на тъгата“ получи признание от журито на Международния фестивал в Торонто миналата година, където направи своята премиера през септември. Филмът спечели наградата за най-добър канадски анимационен филм на годината от фестивала Les Sommets du cinema d'animation. Тогава призът отиде при Теодор Ушев заради „впечатляващо творчество в областта на киното и детайлна изработка".

Към момента филмът е донесъл на своя режисьор общо 5 награди от четирите най-важни и големи фестивала в Канада - в Торонто, Ванкувър, Отава и Монреал. Българската премиера се състоя на 17 ноември миналата година в зала 1 на НДК - в рамките на "Киномания".

Това е вторият съвместен проект на Теодор Ушев и Георги Господинов след успеха на късометражния "Сляпата Вайша" от 2016 г. 8-минутната продукция, озвучена с музиката на Никола Груев - Котарашки, стигна до номинация за "Оскар" в своята категория.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“