Евродепутати от LIBE: Не получихме всички отговори, които търсехме от Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е отказал да даде подробности за това в каква фаза се намира разследването срещу бившия премиер Бойко Борисов за снимките от спалнята му.

Гешев присъства на среща с евродепутати от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в София, но членовете на ЕП коментираха, че част от въпросите им са останали без отговори.

Председателят на делегацията Софи инт Велд (Нидерландия) обобщи проблемите на България като "прекалено много безнаказаност за корупцията, а корупцията е отрова, тя ни разяжда".

Тя посочва, че не би употребила израза "прокуратурата блокира върховенството на закона", но смята, че има проблем в монопола на държавното обвинение при започването на наказателни производства - т.е. преценката по кои случаи да се образува разследване и по кои - не.

"Не мисля, че получихме всички отговори, които търсехме от главния прокурор. Повечето въпроси, които му зададохме, бяха за инерцията при знакови производства. Зададохме въпрос за конкретен случай - за снимката на предишния премиер. Но той не знае на каква фаза е разследването, а това не е нормално", каза евродепутатът.

По-късно Елена Йончева, която също членува в комисията, коментира пред bTV, че Гешев все пак е обещал да предостави допълнителна информация, неизвестна на медиите, за разследването по случая с кюлчетата и пачките.

Още при изслушванията си пред 46 Народно събрание, главният прокурор Иван Гешев даде да се разбере, че няма да изнесе каквато и да е информация по конкретни дела, независимо че са от висок обществен интерес. Той твърди, че "няма право и не му е работа" да познава детайлите по тях, макар че е известна практиката на прокуратурата да разпространява веществени доказателствени средства по разследвания, за които ръководството реши. Преценката формално се дава от наблюдаващия прокурор.

Комисията LIBE направи две изслушвания на представители на прокуратурата през последната година, като преди седмици Европарламентът дебатира по доклад на нейния председател заради санкциите срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков от страна на САЩ.

"Европейският парламент е тук и ви подкрепя. Понякога остава усещането, че Европа само гледа или критикува - не, ние сме тук", каза още Софи инт Велд.

Прокуратурата пусна своя позиция по повод срещата, в която се казва, че "в хода на дискусиите бяха обсъдени правовия ред и съдебната реформа, функционирането и правомощията на прокуратурата и главния прокурор в българската съдебна система, борбата с корупцията, разследванията по дела с висок обществен и медиен интерес".

"Прокуратурата изрази готовност за продължаване на двустранния диалог с представители на Европейския парламент като винаги е готова да предостави допълнителна информация, свързана с правовия ред в Република България, както и по въпроси от взаимен интерес", се казва още в позицията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024