Евродепутатите от ГЕРБ/СДС атакуваха Радев и Бойко Рашков с писмо до ЕП и ЕК Снимка: © Getty Images

Евродепутатите от ГЕРБ/СДС са изпратили писмо до всички членове на Европейския парламент и до еврокомисарите, в което обвиняват служебното правителство и го определят като „предизборен екип“ на Румен Радев за президентския вот – думи, използвани често от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Текстът на писмото беше публикуван във Facebook от евродепутата Александър Йорданов. Освен него са се подписали и останалите представители на ГЕРБ/СДС, които са част от Европейската народна партия - Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Ева Майдел и Емил Радев.

Според тях служебното правителство е започнало „атака срещу демокрацията“ и всички евродепутати трябва да бъдат „информирани за случващото се в България“.

„Тази ни инициатива е израз на тревога и загриженост“, казват евродепутатите от ГЕРБ/СДС и твърдят, че Радев прави опит за преврат и налагане на авторитарни методи на управление чрез „монтираното от него правителство“.

„Служебното правителство действа като предизборен щаб на президента Радев за президентските избори, които предстоят тази есен. Методите, които използват, за съжаление, са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите опоненти“, пише в писмото им, като недоволството е породено от рокадите в различни министерства, най-вече във вътрешното ведомство.

Евродепутатите от ГЕРБ/СДС обвиняват вътрешния министър Бойко Рашков в отправяне на обвинения без доказателства, в натиск над журналисти (заради атаката му срещу Златимир Йочев и Биляна Гавазова от bTV) и използването на понятието „бивши хора“.

„Бивши хора“ беше изразът, използван от комунистическия режим в България за обозначаване на противниците на комунистическата диктатура“, пишат те в писмото си и се обявяват против смяната на директора на ДАНС Димитър Георгиев, който беше отстранен от Рашков.

Евродепутатите изразяват и притеснения от назначената от Рашков за началник на кабинета му Елена Фичерова, за която твърдят, че е свързана с бизнесмена Васил Божков и смятат, че е възможно да има зависимости между Божков и кабинета на президента Румен Радев. Фичерова е съучредитeл на партията "Българско лято" на бизнесмена с интереси в хазарта.

„Служебното правителство на президента Радев използва едни от най-страшните техники на комунистическия режим - разпространява лъжи, дезинформация и заплахи, за да изплаши своите опоненти“, пише в писмото към ЕП.

Ден по-рано Бойко Рашков обвини Борисов и партията му в установяване на „тоталитарен режим“ в България с контрол над службите и институциите. „Борисов може да бъде спокоен, че има имунитет, защото притежава главния прокурор“, каза той в интервю за БНР в неделя.


Бойко Рашков: Службите у нас са превърнати във фабрики за компромати


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024