Eврокомисар очаква България в сухопътния Шенген до края на годината Снимка: © Getty Images

До края на годината ще има решение за отпадането на вътрешните сухопътни шенгенски граници за България и Румъния. Такива намерения изрази еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от БНР.

Тя коментира въпроса малко преди началото на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС в Люксембург.

"[България и Румъния] са членки на Шенген. Ние постигнахме това решение в последните часове на испанското председателство, така че те са част от Шенген. Но ние трябва да вдигнем контрола по вътрешните граници. И аз предвиждам, че това ще стане тази година", заяви Йохансон.

От март насам паспортните проверки на летищата и морските пристанища в двете държави официално отпаднаха. Решението за частичното разширяване на Шенгенското пространство беше взето в края на миналата година. Австрия беше единствената в ЕС, която не подкрепи цялостно отпадане на граничните проверки по българските и румънските шенгенски граници.

Йохансон се надява да има напредък по одобрението за пълното влизане в Шенгенското пространство, каквито са очакванията и на София и Букурещ. Те обаче идват на продължаващата съпротива на Австрия това да се случи.

Към момента позицията на страната остава непроменена. През септември там предстоят парламентарни избори, които може да се окажат ключови за решението на Виена.

Неприемането на България и Румъния извън Шенгенското пространство има преки икономически ефекти. Миналата година румънският премиер Марчел Чолаку разкри, че страната му е загубила до 2% от икономическото си производство заради продължителното чакане да се присъедини към зоната. По думите му щетите, причинени от това, се оценяват на около 5,5 млрд. евро.

В четвъртък белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден посочи, че е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки. Тази седмица се провежда последното заседание на европейските външни министри в рамките на белгийското председателство на Съвета на ЕС.

"Сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, необходими са усилени проверки по външните граници", каза тя по повод темата Шенген.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024