Еврокомисията обмисля медиен закон срещу руската пропаганда в Източна Европа Снимка: © EP

Бъдещо ново медийно законодателство в Европейския съюз ще има за цел борба с ожесточената руска пропаганда, особено силна в страните от Източна Европа. Това се разбра от думите на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Юрова в интервю за агенциите от Европейския нюзрум, съобщи БТА.

"Имаме нужда от силни медии в Източна Европа, за да се борят с ожесточената руска пропаганда. Русия прилага подобна пропаганда в почти всички бивши сателити на СССР и това дава плодове, почвата е плодородна", посочи Юрова.

Определението за дезинформация е "съобщение, създадено съгласувано с цел да навреди на обществото", а борбата с дезинформацията не трябва да води до заглушаване на неудобните мнения, обясни еврокомисарката. Новото законодателство в ЕС предвижда повече редакционна независимост в медиите.

Тя съобщи, че бъдещото европейско медийно законодателство предвижда мерки за финансирането на обществените медии. "Би трябвало тези медии да получават сигурно и достатъчно финансиране. Не определяме дали средствата да бъдат осигурявани през такси или от бюджета. Финансирането не трябва да създава възможности за политическо влияние над редакционното съдържание", посочи Юроватя.

Очаква се в новото законодателство да предвижда мерки за забрана политици да се намесват в медийното съдържание, освен единствено при подозрения в тежко престъпление или заплаха за националната сигурност. "Ако журналисти бъдат обвинени, те трябва да могат да се защитят, като поискат още в началото съдът да провери дали не става дума за злоупотреба", поясни Юрова. Според нея е необходимо европейските правила да отчетат необходимостта от осигуряване на независимост на редакционното съдържание от собствениците на медии.

Юрова говори и за ролята на интернет платформите, към които е насочен предложеният Закон за цифровите услуги (DSA). Според еврокомисарката ЕК настоява социалните мрежи да работят срещу руската пропаганда. "Не сме изцяло доволни от действията на платформите, от години ги призоваваме да насочат повече усилия към страните от Централна и Източна Европа - основните цели на руската пропаганда", заяви тя.

По нейните думи вероятно Туитър ще изпита затруднения при влизането в сила на новото европейско законодателство. Ако някои платформи не се съобразяват с правилата, действията ни ще бъдат като при многократни нарушения на правилата за движение по пътищата - накрая може да се отнеме шофьорската книжка", обобщи Юрова.

ЕК ще регулира вече по-строго Booking, Amazon и AliExpress. Да се готвят PornHub и YouPorn


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024