Европа има рискован план за предотвратяване на зимна енергийна криза – да използва Украйна Снимка: © Getty Images

Европа има рискован план за предотвратяване на зимната енергийна криза – да съхранява количества в Украйна, пише Bloomberg в свой материал по темата. Опция за този на пръв поглед немислим план е закътаното между земеделски полета и гори хранилище „Билче-Волицко-Ухерске“.

То може да съхранява над четири пъти повече синьо гориво от най-големия обект в Германия. А благодарение на факта, че през последните десетилетия Украйна се утвърди като транзитен маршрут за руската енергия, то също така лесно се свързва с преносната мрежа на блока.

Съхраняването на жизненоважно гориво в страна, която е обект на ракетни удари и атаки срещу критична енергийна инфраструктура, може да звучи като безумна идея. Но тя печели привърженици, тъй като съоръженията са достатъчно далеч от фронтовата линия, за да се считат за безопасни, а някои търговци смятат, че рискът си заслужава.

Така днес Брюксел обмисля въпроса дали да използва връзките с „Билче-Волицко-Ухерске“ и други съоръжения, разпръснати из Украйна, където се намира най-голямата мрежа от подземни хранилища на континента. Подобен ход ще помогне за осигуряването на повече количества, което би предотвратило евентуален ценови скок.

В момента капацитетът на газохранилищата в ЕС е почти достигнат, като те са запълнени на около 72% - рекордно ниво за този период от годината. Очаква се капацитетът на хранилищата в Европа да достигне лимита си още в началото на септември. Търсенето на топлинна енергия обикновено започва скоро след това, с постепенното настъпване на есента.

„Украинското хранилище може да помогне за балансиране на търсенето и предлагането през втората половина на лятото на 2023 г., като се има предвид отличната му връзка с газовите пазари в ЕС“, заяви германската енергийна компания RWE AG, която в миналото е използвала украинското хранилище.

Набиращата скорост идея е част от усилията за преодоляване на паниката, която миналата година доведе до рекордни цени и наложи намеса от държавата. За да предпазят компаниите и потребителите, правителствата на ЕС предоставиха помощ в размер на 646 млрд. евро (694 млрд. долара), по данни на мозъчния тръст Bruegel – и не могат да си позволят да го направят пак.

Макар че европейските енергийни компании складираха газ в Украйна преди нахлуването на Русия през февруари 2022 г., поставянето на доставки в страна, въвлечена в бойни действия, обикновено е нечувано. Повдигането на въпроса подчертава ограничения набор от възможности на Европа и начина, по който войната преосмисли рисковете.

Енергията се превърна в оръжие в конфликта от самото начало. Последният пример за това е взривът на язовир „Каховка“ на река Днепър преди седмица. Миналата година Кремъл постепенно сви доставките на газ, което създаде хаос на енергийните пазари в Европа. Тези опасения остават.

За Украйна пък съхраняването на газ за Европа ще генерира така необходимите ѝ приходи. Но също така ще заздрави допълнително връзките с блока и ще послужи като отпор на Русия, след като Кремъл се опита да използва енергията, за да отслаби подкрепата за Киев.

Капацитетът на страната за съхранение на газ възлиза на повече от 30 млрд. куб. м. Операторът „Укртрансгаз“ предоставя на разположение една трета от този обем – еквивалентно на около 10% от търсенето на ЕС през четвъртото тримесечие на миналата година.

„Украинският пазар предлага съхранение на фиксирана цена, което прави съхранението на газ в Украйна много привлекателен и конкурентен вариант“, казва Марко Саалфранк, ръководител на търговския отдел за континентална Европа в базираната в Швейцария компания Axpo.

ЕК „проучва дали и как гаранциите, издадени от публични институции, биха могли да подпомогнат отключването на достъпа до хранилищата за природен газ в Украйна“, заяви говорителят на Комисията Тим Макфи на брифинг с репортери миналата седмица.

От своя страна „Укртрансгаз“ работи по въвеждането на гаранции за услуги, за да намали свързаните с войната рискове, докато се стреми да се превърне в „енергийна банка за Европа“, заяви компанията пред Bloomberg,

Блокирането на доставките по руски тръбопроводи, направи европейските газови пазари по-диверсифицирани. Но несигурността все още е налице и възможни скокове в търсенето или прекъсвания на доставките могат да окажат голямо въздействие. Намирането на допълнителни хранилища за съхранение би могло да успокои пазарите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024