Съветът на ЕС е наложи за първи път ограничителни мерки срещу шестима граждани и три организации, отговорни за кибератаки. Става дума за 4-ма офицери от руското военно разузнаване ГРУ, както и за санкция спрямо самата служба. Другите засегнати от решението са двама граждани на Китай и една китайски и една севернокорейска организация.

Мерките се въвеждат заради кибератаки срещу Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) и срещу Украйна. Сред активностите на руснаците са и разпространението на вирусите WannaCry, NotPetya, както и операцията Cloud Hopper.

Наложените санкции включват забрана за пътуване и запор на имущество. На гражданите и организациите от ЕС е забранено да предоставят средства на включените в списъка, като това важи включително и за България като страна-членка на съюза.

Това става ясно от официалния вестник на Европейския съюз. Решението е на база на Регламент (ЕС) 2019/796, който третира мерките срещу кибератаки, застрашаващи Съюза или неговите държави членки и има задължителен характер за всички страни.

Според съобщенията в официалния вестник на ЕС, Алексей Минин - оперативен офицер от агентурното разузнаване към Главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация, е опитал за пробие безжичната мрежа на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) в Нидерландия, където властите на Великобритания изпратиха пробите от отравянето на руския агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.

Минин е бил част от четиричленен екип офицери на руското военно разузнаване, а опитът им за пробив на Wi-Fi мрежате на ОЗХО в Хага, Нидерландия е от април 2018 г - тоест месец след отравянето на Скрипал. Другите трима руснаци са Алексей Моренец, Евгений Серебряков и Олег Сотников са оперативни офицери или кибероператори.

Нидерландската Служба за военно разузнаване и сигурност (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst – MIVD) е възпрепятствала опита за кибератака, с което предотвратява сериозни щети за ОЗХО, пише в съобщението.

След като стана ясно, че Великобритания ще ползва експертизата на ОЗХО, Москва излезе в позиция, че ще отхвърли заключенията на организацията, ако не е част от тестовете.

Съветът на ЕС налага санкции и за Главният център за специални технологии (ГЦСТ) към Главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация (ГУ/ГРУ), известен още като „Подразделение 74455“, който е атакувал и изключил електроенергийната мрежа на Украйна през зимата на 2015/2016 г. и след това хакерската атака през 2017 г. на данните на редица дружества в ЕС, известни в публичното пространство като операциите „NotPetya“ или „EternalPetya“

„NotPetya“ или „EternalPetya“ прекъсват достъпа до данните на редица дружества в Съюза, в Европа като цяло и по света, като заразяват компютрите със софтуер за изнудване и блокират достъпа до данните, което предизвиква и финансови загуби.

По отношение на китайските граждани и организация - става дума за компанията Huaying Haitai, която е обезпечавала операцията "Cloud Hopper“— серия от кибератаки със значително въздействие, задействани извън Съюза и представляващи външна заплаха за Съюза или неговите държави членки, и кибератаки със значително въздействие върху трети държави.

Мишена на операцията са информационните системи на мултинационални дружества от шест континента, в т.ч. дружества на територията на Съюза, при което е осъществен неразрешен достъп до чувствителни търговски данни, довел до значителни икономически загуби. Операция "Cloud Hopper“ е дело на извършител, известен в публичното пространство като „APT10“ („Advanced Persistent Threat 10“) (изв. още като „Red Apollo“, „CVNX“, „Stone Panda“, „MenuPass“ и „Potassium“).

Huaying Haitai може да бъде свързан с APT10, като за компанията работят двама китайци, които се смятат за отговорни също за хакерската атака.

Санкция има и за севернокорейската компания Chosun Expo, за която е доказано, че предоставя финансова, техническа или материална подкрепа и улеснява серия кибератаки, известни в публичното пространство като „WannaCry“ - това са кибератаките срещу полската агенция за финансов надзор и Sony Pictures Entertainment, както и киберкражбата от Bangladesh Bank и опита за киберкражба от Vietnam Tien Phong Bank.

„WannaCry“ предизвиква срив в информационни системи по света, като ги заразява със софтуер за изнудване и блокира достъпа до данните. Засегнати са информационни системи на дружества в Съюза, включително системи, свързани с услуги, необходими за поддържането на основни услуги и икономически дейности в държавите членки. „WannaCry“ е дело на извършител, известен в публичното пространство като „APT38“ („Advanced Persistent Threat 38“), или „Lazarus Group“. Санкционираният севернокореец може да бъде свързан с APT38/Lazarus Group, включително чрез профилите, използвани при кибератаките, пише в съобщението на ЕС.

Регламент (ЕС) 2019/796 гласи, че при необходимост държавите и институциите на ЕС могат да налагат ограничения, за да предотвратяват, разколебават, възпират и отговарят на злонамерени действия в киберпространството, насочени срещу неприкосновеността и сигурността. Тези мерки трябва да се разграничават от възлагането на отговорност на чужда държава, се пояснява в съобщението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос