Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри ваксината срещу Covid-19 на американската компания Moderna. Това е вторият препарат срещу коронавируса, който получава лиценз от европейския регулатор, след като на целия континент вече започнаха имунизациите с този на Pfizer / BioNTech.

Сега предстои одобрение от Европейската комисия, което е последното препятствие ваксината на Moderna окончателно да влезе в употреба. Това обаче се счита като формалност, тъй като ЕК почти винаги се съобразява със становищата на ЕМА.

В сряда се проведе втората среща на регулатора относно препарата на американската компания. Два дни по-рано здравните експерти не стигнаха до консенсус и не взеха окончателно решение.

Ваксината на Moderna е много подобна на тази на Pfizer / BioNTech. Тя също е на базата на информационна РНК. Клиничните тестове при около 30 хиляди души показаха, че е с близо 95-процентова ефикасност.

По време на изпитанията при пациентите нямаше тежки странични ефекти. Само около 10% от тях са изпитали умора, пише в доклада на американската компания.

Ваксината на Moderna се прилага на две дози. Между тях трябва да изминат 28 дни. Препаратът ще се поставя на лица над 18-годишна възраст.

Ваксината на американската компания се съхранява по-лесно в сравнение с тази на Pfizer / BioNTech. Тя може да се складира при -20 градуса по Целзий, докато температурата за препарата, който в момента ЕС използва, трябва да е с 50 градуса по-ниска.

Преди няколко дни здравният министър Костадин Ангелов каза, че одобрението на ваксината от страна на ЕМА е важно за България, тъй като с идването ѝ ще започне масовата имунизация на населението. Той очаква това да се случи в края на февруари или през март.


Прочетете още:

Сгреши ли ЕС, като не поръча повече ваксини срещу Covid-19?

Нубар Афеян - съоснователят на Moderna, който пее "Хубава си, моя горо" и съхранява връзката си с България

"Народ, който пренася ваксини в бус за кренвирши, не може да бъде унищожен"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него