Европейски магистрати искат проверка на България заради заплахите към съдии

Магистрати от Европа настояват за проверка на България заради "тревожните събития" със съдия Владислава Цариградска.

Това става ясно от разпространено от Съюза на съдиите писмо на европейски организации.

Освен Цариградска, те припомнят и „системния тормоз“ върху съдия Лозан Панов, който, докато е председател на Върховния касационен съд, „е бил обект на системен тормоз и животът и физическата му неприкосновеност са били пряко застрашени".

В писмото, подписано от MEDEL (Европейски магистрати за демокрация и свободи), европейските съдии настояват комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс и комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович да проучат ситуацията с независимостта на съдебната власт в България.

Призивът е подписан и от още няколко европейски организации на магистратите - Европейската съдийска асоциация, фондация "Съдии за съдии" и Асоциацията на европейските административни съдии.

"Като представители на основните европейски организации на съдии и прокурори, се обръщаме към Вас, за да изразим силната си загриженост относно положението на съдебната система в България, където - и то наскоро - бяха съобщени случаи на съдии, изложени на натиск и сплашващо поведение във връзка с изпълнението на професионалните им задължения", пишат магистратите до двамата комисари.

Те заявяват, че искат да насочат вниманието към "изключително тревожните събития, свързани със съдия Владислава Цариградска". Посочват, че тя е жертва на клеветническа кампания и заедно със съдията Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд бяха изслушани през 2020 г. от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

"За заплахите и натиска, за които съдия Цариградска нееднократно е съобщавала от 2019 г. насам, наказателното производство е образувано едва през май 2023 г. и все още не са повдигнати обвинения срещу никого. След последните ѝ публични изявления, относно получените заплахи, съдия Цариградска отново е обект на медийни атаки и заплашителни съобщения, до такава степен, че от февруари тази година отново са назначени мерки за охрана", пишат четирите европейски организации на магистрати.

В писмото си до комисарите европейските съдии припомнят "системния тормоз" и заплахите за живота на съдия Лозан Панов, по времето, когато беше председател на ВКС.

Европейските организации напомнят, че основните принципи на независимост на съдебната системи изискват съдиите да решават разглежданите от тях дела безпристрастно, без каквито и да било ограничения, неправомерни влияния, натиск, заплахи или намеса - пряка или косвена.

"Защитата на съдиите означава защита на върховенството на правото и на предпоставките за справедливи и безпристрастни решения. Бездействието на държавните органи по отношение на заплахите и атаките срещу отделни съдии създава допълнителен риск от подкопаване на независимостта на съдебната власт като цяло, предизвиквайки смразяващ ефект и създава климат на недоверие, който възпира съдиите да упражняват свободно своите права и да изпълняват професионалните си задължения", заявяват магистратите от Европа.

Те поставят три искания към комисарите по правосъдието и по правата на човека.

  • Да обърнат внимание на положението на съдия Цариградска, която е изправена пред "сериозен натиск и заплахи за това, че действа независимо, че открито разобличава посегателствата срещу независимостта на съдебната власт и смело се бори за върховенството на закона";
  • Спешно да поискат от българските власти допълнителна информация и разяснения по случая;
  • Да проучат ситуацията в България и да предприемат "необходимите стъпки, за да бъде гарантирано наличието на независима съдебна власт";

Преди да бъде изслушана във във временната комисия в парламента, която разследва мрежата за влияние около Мартин Божанов – Нотариуса, съдия Владислава Цариградска съобщи, че е получила нови заплахи.

Те са били отправяни на служебната електронна поща на Окръжния съд в Плевен, където тя работи.

"Кажете ѝ, ако не млъкне, че и мъжът ѝ, и децата ѝ ще лежат с бетонирани крака на дъното на язовира," е пишело в последното съобщение, което е получено само преди ден.

“Нотариуса е мъртъв от 31-ви януари. Кой ме заплашва и кой иска да мълча", попита съдия Цариградска.

Тя вече обяви, че е подала сигнали още през 2019-2020 г. пред ВСС и Министерството на правосъдието за това, че е заплашвана с физическа саморазправа от групировката на Мартин Божанов.

На заседанието на комисията тя разказа за заплахите, които е получавала от Божанов и обясни, че подозира, че бившият районен прокурор на София Невена Зартова "е допринесла лично той да придобие този демоничен образ" чрез осигуряването на чадър над него.

По думите на Цариградска няма как Божанов да е действал без осигурен чадър не само от прокуратурата, а вероятно и от службите.

Тя припомни, че след заплахите срещу нея е било образувано досъдебно производство, била е разпитана по делото през юли миналата година, но след първоначалното раздвижване прокуратурата е продължила да бездейства.

Полицията посочи като автор на заплахите мъж, който води скитнически начин на живот под псевдонима Червения пират. По-късно съдът го освободи с аргумент, че той не е обмислял физическа реализация на заплахите.

Градският прокурор Илиана Кирилова не се яви на изслушване в комисията "Нотариуса"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024