Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна" Снимка: © Volodymyr Zelenskyy/X

Европейски западни лидери пристигнаха в Киев, за да покажат солидарността си с Украйна точно на втората годишнина от началото на руската война.

Двама европейски премиери - Джорджа Мелони от Италия и Александер де Кро от Белгия, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, както и канадският министър-председател Джъстин Трюдо пристигнаха в украинската столица. Те пътуваха заедно през нощта с влак от Полша, като целта на визитата им е да изразят солидарност с въвлечената във война страна.

Фон дер Лайен обеща, че Европа ще подкрепя Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна".

"Повече от всякога ние твърдо подкрепяме Украйна. Финансово, икономически, военно и морално", пише тя в своя публикация в X.

Посещението идва в труден момент за Киев. Украинските сили наскоро се изтеглиха и от източния град Авдийвка в най-голямата победа на Русия след падането на Бахмут през май миналата година. Въпреки това Украйна успешно нанесе тежки загуби на Русия в Черно море и прекрати блокадата на пристанищата си

В днешния ден послания отправи и президентът Володимир Зеленски. Той говори от Хостомел - мястото на първата голяма битка от войната. Зеленски каза, че преди две години "тук посрещнахме враждебния десант с огън", но две години по-късно "тук посрещаме нашите приятели и партньори".

"Ние сме със 730 дни по-близо до победата. Продължавайте да се борите - със сигурност ще спечелите!", заяви той в обръщение към украинците.

"Можете да изгорите самолета, но не можете да унищожите нашата мечта. Мечтата, с която всеки един от нас заспива и се събужда вече 730 дни", допълни президентът.

Снимка от Донбас, Украйна Две години война в Украйна, две години битка за справедлив мир


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024