Две години война в Украйна, две години битка за справедлив мир Снимка: © Getty Images

Изминаха две години, откакто Русия започна пълномащабната си военна инвазия в Украйна - акт на агресия, който промени европейската сигурност и международните отношения. На 731-ия ден от този конфликт краят му все още не се вижда.

На 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви началото на наричаната от него "специална военна операция". Плановете му бяха бързо и лесно да превземе Киев и да свали проевропейското правителство там. Надеждите му обаче бяха попарени от ожесточенотата борба на украинската армия.

По случай годишнината световните лидери продължат да подкрепят страната, като показаха това с нови санкции срещу страната агресор. Европейският съюз наложи 13-ия си пакет срещу Русия, с който наказа близо 200 юридически и физически лица, обвинени в участие в конфликта.

Съединените щати наложиха над 500 нови санкции срещу Русия, които ще обхванат руската система за картови разплащания, финансови и военни институции, както и такива, насочени срещу длъжностни лица, участвали в затварянето на Алексей Навални. Подобни ограничителни мерки обявиха Великобритания и Канада.

България остава солидарна с въвлечената във война страна. В изявление премиерът Николай Денков за пореден път осъжда "ужасите на бруталната война, водена от режима на Путин". Той изтъква, че Русия продължава да погазва човешките права, нарушава международното право и да нанася удари върху икономиките на всички демократични държави.

"България остава солидарна с Украйна в битката ѝ за справедлив мир – за Украйна и за всички демократични народи“, посочва министър-председателят"

Днес сградите на Народното събрание и на Министерския съвет ще бъдат осветени в цветовете на украинското знаме по повод втората годишнина от началото на войната.

В София ще се проведе и шествие под наслов "Украйна: Две години борба за живот, свобода и демокрация! Две години ЗАЕДНО и до победата на Украйна". То ще започне пред президентството в 17:00 ч. и ще завърши на "Орлов мост"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024