Байдън обяви над 500 нови санкции срещу Русия Снимка: © Getty Images

Съединените щати обявиха над 500 нови санкции срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна и смъртта на опозиционера Алексей Навални.

Те са насочени срещу хора, свързани със задържането на най-изтъкнатия критик на Путин, както и срещу близо 100 фирми, които подкрепят режима на Кремъл.

По думите на американския президент Джо Байдън санкциите "ще гарантират", че руският президент Владимир Путин "ще плати още по-висока цена за агресията си в чужбина и репресиите у дома".

Във вторник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че новите мерки представляват "значителен пакет", който ще обхваща широк кръг от елементи. Очаква се те да бъдат свързани с руската отбранителна индустриална база и източниците на приходи за руската икономика, които захранват "военната машина" на страната.

"Преди две години той се опита да изтрие Украйна от картата. Ако Путин не плати цената за смъртта и разрушенията си, той ще продължи да го прави", подчерта Байдън в навечерието на годишнината от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна.

Преди дни и страните членки на Европейския съюз се споразумяха за 13-и пакет от санкции срещу Русия, който ще влезе в сила в сила именно на 24 февруари. На тази дата точно преди 2 години руската армия нападна Украйна.

  • Наред с други държави, мишени на санкциите са и компании от Китай, Турция и Северна Корея. В черния списък, който вече съдържа повече от 2000 имена, са добавени близо 200 лица и структури, предимно от Русия.
  • Пакетът обаче не обхваща нито едно лице, за което се твърди, че е замесено в смъртта на Алексей Навални - най-изтъкнатият критик на президента Владимир Путин.

Междувременно Обединеното кралство обяви, че замразява активите на шестима руски затворнически началници. Всички те отговарят за арктическата наказателна колония, в която намери смъртта си опозиционният лидер Алексей Навални. На санкционираните лица също така ще бъде забранено да пътуват до Обединеното кралство.

В отговор руското външно министерство съобщи, че значително е разширило списъка с длъжностни лица и политици от ЕС, на които е забранено да влизат в Русия.


Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви осми пакет от санкции срещу Русия. Европейският съюз прие 13-ия пакет санкции срещу Русия

"Полярен вълк" - затворът за "особено опасни рецидивисти", в който Навални загина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024