"Полярен вълк" - затворът за "особено опасни рецидивисти", в който загина Навални Снимка: © Getty images

Описват го като "затворническа колония за особено опасни рецидивисти". Намира се отвъд полярния кръг в Русия – от едната страна е тундрата, от другата Полярен Урал. Намира се на около 2000 кв. км. североизточно от Москва.

Наказателната колония със специален режим № 3 „Полярен вълк“ (ИК-3) е мястото, където смъртта застигна най-отявления критик на Владимир Путин - Алексей Навални.

На 16 февруари 2024 г. руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщи за смъртта на опозиционера. Политикът излежаваше 19-годишна присъда в Поправителен дом № 3 (ИК-3) в Ямало-Ненецкия автономен окръг на Русия. Именно това е страховитият затвор.

Какво знаем за условията на живот, лечението на затворниците и медицинските ресурси в ИК-3?

За първи път международната общественост разбра, че Алексей Навални е преместен в ИК-3 на 25 декември миналата година. Преди това местонахождението му не беше известно в продължение на 19 дни.

Затворът "Полярен вълк" има меко казано лоша репутация. Той се намира в село Харп, в руския Ямало-Ненецки автономен окръг, северно от Полярния кръг. Средната януарска температура е -25 градуса

Още през 2006 г. "Новая газета" пише, че "Полярният вълк" "винаги е функционирал като затворническа колония за особено опасни рецидивисти". Сътрудникът на Навални Иван Жданов го определя като "един от най-северните и отдалечени" затвори в Русия и нарича условията там "брутални".

Адвокати, специализирани в защита на правата на осъдените, дават подобно описание на затвора.

"Това е отвратителна колония. Условията за затворниците са много сурови и всички комуникации оттам са блокирани, освен може би някои медицински молби и такива за материална помощ", казва един от адвокатите пред "Медуза".

"Условията там са изключително тежки, тъй като специалният режим по същество представлява узаконено изтезание", споделя друг правозащитник, пожелал анонимност.

От думите му става ясно още, че миналата година прокурорът на Ямало-Ненецкия автономен окръг е установил нарушения на правилата за охрана на труда, противопожарната безопасност и санитарните норми в колонията.

"Това означава, че условията за задържане там са толкова лоши, че дори руската прокуратура е решила, че е необходимо да се намеси, въпреки че прокурорският надзор в местата за задържане е по принцип формалност", обяснява той.

Трудно е да се даде подробно описание на медицинските ресурси, с които разполагат затворниците в IK-3.

В килиите няма радиатори за отопление. Има само две тръби, през които влиза и излиза вода. Ако спорите и се опитате да отстоявате правата си пред служител на ФСИН, той просто завърта вентила и температурата в стаята ви спада до 10 градуса по Целзий. Вие седите в тази студена килия, облечени в синтетични дрехи, споделя източник на руската медия.

"Когато има проверки, температурата в килиите може да се повиши до 25 градуса. Веднага щом външните лица си тръгнат, температурата може да бъде намалена до 16-18 градуса, добавя той.

Други затворници съобщават, че изпитват "психологически стрес" поради условията, в които се намират, а някои от тях обвиняват надзирателите в изтезания.

"Когато затворниците влязат в колонията, те биват отвеждани в банята. Когато човек се съблече и отиде да се измие, водата се изключва и влизат хора с маски, които започват да го бият. При мен това продължи около половин час. Имаше около 15 души - и затворници, и служители", разказва осъден, който излежава присъдата си в ИК-3, пред The Moscow Times.

"Сложиха ме на пода и ме биеха с бухалки и юмруци по седалището, главата, лицето, ребрата. Не ми оказаха никаква медицинска помощ", става ясно още от думите му.

Преди дни съпругата на Навални - Юлия, направи видеообръщение, в което заяви, че има информация за конкретния повод, заради който Путин е издал заповед за ликвидирането на Навални в затвора.

"Със сигурност ще разберем и кой конкретно - и как - е извършил това престъпление. Ще посочим фамилията му и ще покажем лицето му. Но главното, което можем да направим за Алексей и за себе си, е да продължаваме да се борим - повече, по-силно и по-яростно от преди", каза Навалная.


Х премахна за кратко профила на Юлия Навалная и го върна след масово възмущение (Обновена)

Майката на Навални е видяла тялото на сина си, но руските власти я изнудват да го погребе тайно

Отровен ли е Навални с новичок? Говори един от учените, разработили отровата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024