Отровен ли е Навални с новичок? Говори един от учените, разработили отровата Снимка: © Getty Images

През август 2020 г. агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) се опитаха да убият опозиционния лидер Алексей Навални, като използваха химическото нервнопаралитично вещество новичок.

Четири години по-късно Навални е мъртъв, а отказът на руското правителство да предаде тялото на политика на семейството му провокира спекулации, че смъртта му се дължи на повторно отравяне с химикала.

За достоверността на тази версия и за силата на химическото вещество журналисти от независимата медия "Agentstvo" разговарят с Вил Мирзаянов - един от учените, разработили отровата, който живее в Съединените щати от 90-те години на миналия век.

В интервюто си пред медията ученият споделя, че следи от новичок и неговите аналози могат да бъдат открити в малки концентрации в тялото за неопределен период от време.

"Говоря въз основа на опита от лечението на Сергей Скрипал във Великобритания. След като животът им (на Скрипал и на дъщеря му - бел. ред) беше спасен от антидот, концентрацията на Новичок в телата им просто не искаше да спадне. В крайна сметка лекарите трябваше да направят операция, за да унищожат почти механично новичок от черния им дроб и други органи. Не това очаквах", споделя ученият.

По думите му "очевидно" молекулите на веществото образуват връзка с органите и придобиват защитни обвивки, които след това възпрепятстват дегазацията.

"Ето защо подозирам, че новичок може да се запази за неопределено време при определено ниво на концентрация. Колкото до това колко дълго, все още не знаем. Може би британците знаят", допълва той.

Според Мирзаянов не съществува начин, по който руските власти да премахнат следите от отровата, ако има наличие на такава в кръвта на Навални - продуктите от разграждането на химикала ще останат завинаги, тъй като вече няма естествено отделяне на урина или изпражнения.

Преди дни българският журналист Христо Грозев обяви, че ще разследва обстоятелствата около смъртта на Алексей Навални в арктически затвор.

Пред руската медия "Медуза" той категорично подчертава, че въпреки многото неизвестни - "има една възможност, която напълно изключва".

"Има само една възможност, която напълно изключвам: смъртта на Навални да е била изненада за руските власти, особено неприятна. Просто не вярвам, че те просто са го "недолекували" или по невнимание са го докарали до това състояние поради небрежност. Това е невъзможно. Защото ФСБ разбираше стойността на Навални за бъдещето на Русия, каквото и да е то. Алексей щеше да бъде ценен актив за бъдещи преговори или за размяна на затворници. Никога нямаше просто да го "загубят", коментира журналистът.

В неделя, два дни след смъртта на Навални, "Новая газета" съобщи, че тялото на опозиционера се намира в моргата в град Салехард, столицата на региона, в който е наказателната колония, в която беше изпратен. В материала, позоваващ се на свидетели, се казва, че по тялото има синини, които сочат, че е бил физически задържан по време на конвулсии.

Според разследващия журналист конвулсиите са "типичен симптом" на отравяне с високи дози органофосфати - нервнопаралитични вещества, изрично забранени от Конвенцията на ООН за забрана на химическите оръжия, по която Русия е страна.

Мирзаявнов подчертава, че е напълно възможно голяма концентрация от химикала да предизвика незабавен сърдечен арест, но допуска още една възможност, заради която руските власти биха възрепятствали предаването на тялото му.

"Тялото на отровен човек ще бъде опасно за хората без защитни средства. Ако е вярно, че е бил отровен, малко вероятно е да предадат тялото му на майка му", категоричен е един от разработчиците на "Новичок".


Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

По тялото на Навални е имало синини. Вероятно е починал по-рано, казва затворник


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024