Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални Снимка: © Getty Images

Разследващият журналист Христо Грозев вече обмисля как да разследва обстоятелствата около смъртта на Алексей Навални в арктически затвор, която беше потвърдена миналата седмица.

В интервю за руското опозиционно издание "Meduza" българинът признава, че работата със сложната бюрокрация на руските затвори ще представлява предизвикателство, но фактът, че Навални е загинал в отдалечено арктическо село, може да улесни работата.

"Не само защото ще има фактури и данни за полети, но и защото ще има свидетели. Едно е да ги търсиш в голям град, съвсем друго е, когато автомобил на Федералната служба за сигурност (ФСБ) минава през малко село. Това ще бъде видяно от всеки прозорец", обяснява Грозев.

Пред руската медия той категорично подчертава, че въпреки многото неизвестни - "има една възможност, която напълно изключва".

"Има само една възможност, която напълно изключвам: смъртта на Навални да е била изненада за руските власти, особено неприятна. Просто не вярвам, че те просто са го "недолекували" или по невнимание са го докарали до това състояние поради небрежност. Това е невъзможно. Защото ФСБ разбираше стойността на Навални за бъдещето на Русия, каквото и да е то. Алексей щеше да бъде ценен актив за бъдещи преговори или за размяна на затворници. Никога нямаше просто да го "загубят", коментира журналистът.

В неделя, два дни след смъртта на Навални, "Новая газета" съобщи, че тялото на опозиционера се намира в моргата в град Салехард, столицата на региона, в който е наказателната колония, в която беше изпратен. В материала, позоваващ се на свидетели, се казва, че по тялото има синини, които сочат, че е бил физически задържан по време на конвулсии.

Според разследващия журналист конвулсиите са "типичен симптом" на отравяне с високи дози органофосфати - нервнопаралитични вещества, изрично забранени от Конвенцията на ООН за забрана на химическите оръжия, по която Русия е страна.

"Колкото и странно да звучи, задачата за ликвидирането на Алексей в затворническата колония може да е била възложена на същия екип (от агенти на ФСБ - бел. ред) и е възможно при разследването ни да не открием нова група извършители, а същите, които отровиха Навални през 2020 г.", смята Грозев.

"Напълно възможно е да са им казали: "Хайде, момчета, време е да довършим работата". Още повече, че те вече са били разкрити - защо да рискуваме нови хора?", допълва още той.

Преди четири години, когато Федералната служба за сигурност на Русия отрови Навални с химическото нервнопаралитично вещество "Новичок", именно екип, ръководен от Грозев, успя да идентифицира агентите, които стоят зад атаката. Разследването беше показано в документалния филм "Навални", който спечели "Оскар".

Според Грозев ФСБ е "наказала" разобличените агенти, които не са успели да убият Навални през 2020 г., със скучна работа и ги е укрила старателно, включително като е сменила телефонните им номера и тези на всички близки до тях.

"Тези хора дори спряха да се появяват в обикновените документи, които често изтичат. Все още не успяваме да проследим движението им от последните няколко месеца", коментира журналистът от "Белингкат".

Грозев признава, че е песимист за близкото бъдеще на Русия.

"Вече получих предупреждения от мои източници, че може да има цяла нова вълна от репресии и убийства - че Путин има "специални планове" за руските опозиционни лидери", коментира той.

По думите му, ако тази информация се окаже вярна, затворените опозиционери като Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза ще бъдат "особено уязвими" за капризите на Путин.


"Не се предавайте, ние сме огромна сила". Посланието на Навални, което Русия не чу

Юлия Навалная: Путин ще понесе лична отговорност за всичко, което причини на моето семейство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024