Снимка: © Getty Images

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се съмнява в 7 от 10 кандидати за делегирани прокурори от България и е поискала допълнителна информация за тях от българските власти. Новината съобщиха от bTV и БНР. По-рано Euractiv обяви, че Кьовеши е отхвърлила кандидатурите, но от пресцентъра на Европейската прокуратура казаха, че решението за това все още не е взето официално.

Десетимата кандидати бяха избрани на 13 февруари от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Ако влязат в структурата на европрокуратурата, те ще се занимават с дела за измами с еврофондове, включително злоупотреби с обществени поръчки.

Първоначално Euractiv цитира шефът на кабинета на Кьовеши Милан Ярон като свой източник, но след това премахна името му. Според него – ходът на главния европейски прокурор „не е добър знак“.

„Когато искаме допълнителна информация, това не е защото някой не си е попълнил достатъчно добре автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури“, каза той.

“Не смятаме, че българските следователи са подходящи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че според българския закон те са част от съдебната система, но не смятаме, че такива хора имат необходимата квалификация за Европейската прокуратура. Тъй като българските следователи никога не пледират пред съда, а точно това е част от задачата на европейските прокурори”, добави източникът.

Той критикува и номинираните съдии с мотива, че нямат опит в „материята, с която ще трябва да работят“.

Като примери за проблемни кандидатури са посочени тези на Вероника Трифонова, Божидара Ганева-Димова и Венцислав Данев.

bTV твърди, че миналата седмица неодобрените кандидати били дори с един повече – общо осем.

От офиса на европрокуратурата публикуваха съобщение в Twitter, което гласи, че все още не е взето решение дали тези български кандидати ще бъдат отхвърлени. Въпросът за тяхното назначаване се решава от колегиума на институцията с ръководител Лаура Кьовеши. „Изчакваме българските власти да ни предоставят допълнителна информация“, пише в публикацията, като се добавя, че въпросът не попада в дневния ред на европрокуратурата тази седмица.

Европейските делегирани прокурори са магистратите, които ще вършат работата на Европейската прокуратура в конкретната държава, тоест те ще са хората на Лаура Кьовеши на терен в България. Поради това изборът на точните хора е особено важен.

Европейските делегирани прокурори няма да се занимават с българските наказателни дела, а ще наблюдават само такива производства, които са от компетентността на Европейската прокуратура (ЕП). Не е възможно прекият български шеф на делегирания прокурор да се намеси в разследване, което е от компетентността на европрокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина