Европейският главен прокурор не хареса 7 от 10 български номинации Снимка: © Getty Images

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се съмнява в 7 от 10 кандидати за делегирани прокурори от България и е поискала допълнителна информация за тях от българските власти. Новината съобщиха от bTV и БНР. По-рано Euractiv обяви, че Кьовеши е отхвърлила кандидатурите, но от пресцентъра на Европейската прокуратура казаха, че решението за това все още не е взето официално.

Десетимата кандидати бяха избрани на 13 февруари от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Ако влязат в структурата на европрокуратурата, те ще се занимават с дела за измами с еврофондове, включително злоупотреби с обществени поръчки.

Първоначално Euractiv цитира шефът на кабинета на Кьовеши Милан Ярон като свой източник, но след това премахна името му. Според него – ходът на главния европейски прокурор „не е добър знак“.

„Когато искаме допълнителна информация, това не е защото някой не си е попълнил достатъчно добре автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури“, каза той.

“Не смятаме, че българските следователи са подходящи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че според българския закон те са част от съдебната система, но не смятаме, че такива хора имат необходимата квалификация за Европейската прокуратура. Тъй като българските следователи никога не пледират пред съда, а точно това е част от задачата на европейските прокурори”, добави източникът.

Той критикува и номинираните съдии с мотива, че нямат опит в „материята, с която ще трябва да работят“.

Като примери за проблемни кандидатури са посочени тези на Вероника Трифонова, Божидара Ганева-Димова и Венцислав Данев.

bTV твърди, че миналата седмица неодобрените кандидати били дори с един повече – общо осем.

От офиса на европрокуратурата публикуваха съобщение в Twitter, което гласи, че все още не е взето решение дали тези български кандидати ще бъдат отхвърлени. Въпросът за тяхното назначаване се решава от колегиума на институцията с ръководител Лаура Кьовеши. „Изчакваме българските власти да ни предоставят допълнителна информация“, пише в публикацията, като се добавя, че въпросът не попада в дневния ред на европрокуратурата тази седмица.

Европейските делегирани прокурори са магистратите, които ще вършат работата на Европейската прокуратура в конкретната държава, тоест те ще са хората на Лаура Кьовеши на терен в България. Поради това изборът на точните хора е особено важен.

Европейските делегирани прокурори няма да се занимават с българските наказателни дела, а ще наблюдават само такива производства, които са от компетентността на Европейската прокуратура (ЕП). Не е възможно прекият български шеф на делегирания прокурор да се намеси в разследване, което е от компетентността на европрокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024