Европейският регулатор препоръча "лекарството на Тръмп" за лечение на Covid Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча лечението на Covid-19 с моноклонални антитела, разработени от компанията Regeneron Pharmaceuticals. Според регулатора те могат да се използват при терапия на пациенти, които нямат нужда от допълнителен кислород, но са изправени пред риск от развиване на тежки симптоми.

Препоръката, която бе публикувана в сайта на агенцията този петък, ще действа като насока за всяка отделна европейска държава, която иска да приложи медикамента REGN-CoV-2, продаващ се под названията „casirivimab“ и „imdevimab“. Документът не представлява официално одобрение за употреба.

Лекарството на Regeneron, познато като „коктейл от антитела“, бе одобрено за спешно ползване в САЩ още през ноември 2020 г. То бе приложено при лечението на бившия президент Доналд Тръмп срещу Covid-19.

Медикаментът се взема по капков път, а моноклоналните антитела представляват копия на антителата, които организмът създава, за да се бори срещу коронавируса. REGN-CoV-2 на Regeneron съдържа две моноклонални антитела и според данни на компанията намалява количеството на SARS-CoV-2 и помага за бързо справяне със симптомите. Дори едната част от коктейла да не работи, другата оказва положителен ефект.

„Що се отнася до безопасността, повечето странични ефекти са леки или умерени, макар че са отчетени и алергични реакции“, съобщават от ЕМА. Регулаторът следи и развитието на моноклоналните антитела на други две компании – Eli Lilly и Celltrion.

Regeneron обявиха в четвъртък, че независима комисия от експерти е определила медикамента им като „клинично ефикасен“ и намаляващ хоспитализациите и смъртните случаи сред пациентите.

Лекарството обаче е много скъпо – по-рано този месец Германия закупи 200 хиляди дози от компанията Eli Lilly за 400 млн. евро.

Моноклоналните антитела се използват и в борбата с други заболявания като ебола. През 2019 седем от десетте най-продавани медикаменти в света са били на базата на точно такъв „коктейл“.

Все още има много въпроси без отговор относно ефективността на лекарствата срещу новите варианти на Covid-19. Проучване на британски учени от благотворителната фондация за здравни изследвания Wellcome показа, че „коктейлите от антитела“ на Regeneron. Eli Lilly и GlaxoSmithKline са се провалили при тестовете срещу поне една от новите мутации.


Моноклоналните антитела са голямата надежда срещу Covid, но не се справят с новите варианти

Разваленият телефон с AstraZeneca: Кога и колко дози трябваше да получи България

The Guardian и ECDC объркаха цифрите: България не е поставила само 2000 дози от AstraZeneca


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024