Снимка: © Getty Images

Проучване на британския вестник The Guardian, публикувано на 25 февруари, показа, че четири от пет дози от ваксината на AstraZeneca, доставени в страните членки на ЕС, все още не са използвани. Като един от водещите примери е посочена България.

Според данните на медията, взети от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и „други официални източници“, в страната ни са поставени 2035 дози от препарата на AZ/Oxford при получени над 117 хиляди (към 24 февруари). Справка в сайта на ЕСDC показва, че информацията все още не е обновена.

Според данните в Единния информационен портал на Министерството на здравеопазването обаче – само за изминалото денонощие са поставени 14 674 ваксини на AstraZeneca.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов категорично отрече информацията, публикувана от The Guardian, да е вярна. Попитан за изнесените от ECDC данни в интервю за NOVA, той отговори, че от 117-те хиляди дози, получени у нас, около 107 хиляди вече са поставени, а други 10 хиляди остават разпределени между личните лекари.

„В никакъв случай това не е вярно. Останали са около 10 хиляди дози, разпространени в мрежата в страната. Мисля, че днес дори ще бъдат изчерпани изцяло всички количества“, каза проф. Балтов.

Той повтори, че в България не се пази втора доза от ваксината на AZ/Oxford, защото интервалът между първата и втората доза е много дълъг. „Той е 70 дни. Имаше нови проучвания, които показаха, че след 21-ия ден от инжекцията вече си защитен от тежки състояния на Covid-19. Но и след това количеството антитела расте“.

Асен Балтов: Имунитетът след първата доза на AstraZeneca нараства до 90-ия ден

В четвъртък беше обявено, че „зелените коридори“ за имунизация на хората извън четирите фази на Националния план за ваксинация спират заради намалените количества на AstraZeneca за цяла Европа. Има опасност България да получи по-малко от 40% от всички договорени количества до края на февруари, а здравният министър Костадин Ангелов изпрати писмо на компанията, призовавайки я да изпрати 52 хиляди дози в следващите дни.

Според проф. Балтов – предложението на Ангелов за изпращане на самолет за разноска на държавата, който да транспортира ваксините, е било отказано. Той обаче заяви, че тези над 52 хиляди дози ще дойдат в България в събота следобед или вечерта.

„До края на юни, при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с ваксини, може да стигнем до 2 млн. ваксинирани с 2 дози. От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона. От тях 50% да се ваксинират - това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде създаден колективен имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко възможно това да се случи”, добави директорът на „Пирогов“.

Според проучването на The Guardian – над 4,8 млн. от доставените 6,13 млн. ваксини на AstraZeneca в страните членки на ЕС все още не са били използвани. Като основна причина се определя решението на Франция, Германия, Полша и Италия да препоръчат препарата за употреба само сред лицата под 65-годишна възраст.

Изданието пише, че Белгия е получила 201 600 дози, но е ваксинирала само 9832 души с препарата на AZ (4%). Според данните – Швеция е поставила само 26 595 ваксини от общо над 100 хиляди, а Австрия – близо 40 хиляди от получени 156 хил. Германия е поставила 13 на сто от получените дози, а Италия – 19%.

Според The Guardian – четири от пет ваксини на Pfizer/BioNTech в Белгия, Италия и Германия вече са били използвани.


Само за приятели: Израел споделя излишните си ваксини с подбрани държави

Костадин Ангелов: "Очаквахме ваксини, получихме учтивост"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота