The Guardian и ECDC объркаха цифрите: България не е поставила само 2000 дози от AstraZeneca Снимка: © Getty Images

Проучване на британския вестник The Guardian, публикувано на 25 февруари, показа, че четири от пет дози от ваксината на AstraZeneca, доставени в страните членки на ЕС, все още не са използвани. Като един от водещите примери е посочена България.

Според данните на медията, взети от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и „други официални източници“, в страната ни са поставени 2035 дози от препарата на AZ/Oxford при получени над 117 хиляди (към 24 февруари). Справка в сайта на ЕСDC показва, че информацията все още не е обновена.

Според данните в Единния информационен портал на Министерството на здравеопазването обаче – само за изминалото денонощие са поставени 14 674 ваксини на AstraZeneca.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов категорично отрече информацията, публикувана от The Guardian, да е вярна. Попитан за изнесените от ECDC данни в интервю за NOVA, той отговори, че от 117-те хиляди дози, получени у нас, около 107 хиляди вече са поставени, а други 10 хиляди остават разпределени между личните лекари.

„В никакъв случай това не е вярно. Останали са около 10 хиляди дози, разпространени в мрежата в страната. Мисля, че днес дори ще бъдат изчерпани изцяло всички количества“, каза проф. Балтов.

Той повтори, че в България не се пази втора доза от ваксината на AZ/Oxford, защото интервалът между първата и втората доза е много дълъг. „Той е 70 дни. Имаше нови проучвания, които показаха, че след 21-ия ден от инжекцията вече си защитен от тежки състояния на Covid-19. Но и след това количеството антитела расте“.

Асен Балтов: Имунитетът след първата доза на AstraZeneca нараства до 90-ия ден

В четвъртък беше обявено, че „зелените коридори“ за имунизация на хората извън четирите фази на Националния план за ваксинация спират заради намалените количества на AstraZeneca за цяла Европа. Има опасност България да получи по-малко от 40% от всички договорени количества до края на февруари, а здравният министър Костадин Ангелов изпрати писмо на компанията, призовавайки я да изпрати 52 хиляди дози в следващите дни.

Според проф. Балтов – предложението на Ангелов за изпращане на самолет за разноска на държавата, който да транспортира ваксините, е било отказано. Той обаче заяви, че тези над 52 хиляди дози ще дойдат в България в събота следобед или вечерта.

„До края на юни, при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с ваксини, може да стигнем до 2 млн. ваксинирани с 2 дози. От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона. От тях 50% да се ваксинират - това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде създаден колективен имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко възможно това да се случи”, добави директорът на „Пирогов“.

Според проучването на The Guardian – над 4,8 млн. от доставените 6,13 млн. ваксини на AstraZeneca в страните членки на ЕС все още не са били използвани. Като основна причина се определя решението на Франция, Германия, Полша и Италия да препоръчат препарата за употреба само сред лицата под 65-годишна възраст.

Изданието пише, че Белгия е получила 201 600 дози, но е ваксинирала само 9832 души с препарата на AZ (4%). Според данните – Швеция е поставила само 26 595 ваксини от общо над 100 хиляди, а Австрия – близо 40 хиляди от получени 156 хил. Германия е поставила 13 на сто от получените дози, а Италия – 19%.

Според The Guardian – четири от пет ваксини на Pfizer/BioNTech в Белгия, Италия и Германия вече са били използвани.


Само за приятели: Израел споделя излишните си ваксини с подбрани държави

Костадин Ангелов: "Очаквахме ваксини, получихме учтивост"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024