Само за приятели: Израел споделя излишните си ваксини с подбрани държави

Израел е абсолютният отличник в световната кампания по ваксиниране срещу Covid-19, но това не е достатъчно правителството на Бенямин Нетаняху.

Излишните количества от ваксините вече се превръщат в актив на израелската дипломация, а част от тях се разпращат към приятелски държави, които са правили политически услуги на страната в миналото.

Макар че Нетаняху не посочва поименно страните, израелска телевизия твърди, че част от получателите на помощите са страни, които признават Йерусалим за нейна столица.

Израел не произвежда собствени ваксини, но успя да договори милиони дози с директни преговори с Pfizer и Moderna. Правителството мобилизира всички здравни служби и осигурителни каси за масово привличане на хората, подлежащи на имунизиране, сред 9-милионното население на страната. Успехът на Израел се възприема като пример за най-добре организираната и бърза ваксинационна кампания в света.

Над 5 милиона души вече са получили поне една доза от ваксината на Pfrizer, a покриването на 70% от населението (с цел колективен имунитет) е възможно да стане в рамките на няколко седмици.

Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел разполага с излишни стотици хиляди дози от ваксините на Moderna. По думите му - властите са преценили, че страната разполага "с повече от достатъчно" дози за защита на собственото си население, затова лично той е решил да сподели "символичен брой дози" с някои от съюзническите държави.

Това се прави "в замяна на нещата, които ние вече сме получили чрез множеството си контакти в различни райони, които сега няма да споменавам в подробности", съобщава AP, като цитира израелския премиер.

Според местната телевизия Kan - получателите на помощите са около 15 държави по света, като между тях се разпределят приблизително 100 000 дози от Moderna.

Сред тях са Чехия, Унгария, Хондурас, Гватемала и Уганда - държави, които са признали Йерусалим за столица на Израел или са изявили намерение да преместят дипломатическите си представителства в града по примера на САЩ през 2018.

В списъка попадат още няколко африкански държави с близки връзки в сферата на сигурността с Израел като Етиопия и Кения.

До момента Moderna не е коментирала казуса с раздаването на ваксини, поръчани от Израел, към чужди държави. Някои фармацевтични производители - например Pfizer в Сърбия - поставят ограничения срещу даренията на получени ваксини, а препродажбата им е забранена.

Израел е обещал да сподели част от собствените си ваксини с населението на Палестина, но досега са изпратени само 2000 дози от Moderna за имунизирането на медицинските работници от Западния бряг.

В същото време властите на Палестина се сблъскват с проблеми при обезпечаването на доставки - досега страната е получила само 30 000 дози от руската Спутник V, с пряка поръчка и с доставка от ОАЕ. Количествата остават пренебрежимо малки на фона на нуждите от имунизиране на 4,6-милионното население.

Американското правителство изрази подкрепа за това, че Израел е направил жест на добра воля към палестинския народ, но се въздържа от критики към правителството на Нетаняху за това, че не споделя повече от излишните си количества.

Решението на премиера да раздаде остатъчните дози на Moderna в чужбина беше посрещнато с упреци от страна на основния му съперник на изборите Бени Ганц, според когото "фактът, че Нетаняху разменя безотчетно ваксини, платени от израелските данъкоплатци, показва, че той си мисли, че владее кралство, а не управлява демократична държава".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024