Израел е абсолютният отличник в световната кампания по ваксиниране срещу Covid-19, но това не е достатъчно правителството на Бенямин Нетаняху.

Излишните количества от ваксините вече се превръщат в актив на израелската дипломация, а част от тях се разпращат към приятелски държави, които са правили политически услуги на страната в миналото.

Макар че Нетаняху не посочва поименно страните, израелска телевизия твърди, че част от получателите на помощите са страни, които признават Йерусалим за нейна столица.

Израел не произвежда собствени ваксини, но успя да договори милиони дози с директни преговори с Pfizer и Moderna. Правителството мобилизира всички здравни служби и осигурителни каси за масово привличане на хората, подлежащи на имунизиране, сред 9-милионното население на страната. Успехът на Израел се възприема като пример за най-добре организираната и бърза ваксинационна кампания в света.

Над 5 милиона души вече са получили поне една доза от ваксината на Pfrizer, a покриването на 70% от населението (с цел колективен имунитет) е възможно да стане в рамките на няколко седмици.

Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел разполага с излишни стотици хиляди дози от ваксините на Moderna. По думите му - властите са преценили, че страната разполага "с повече от достатъчно" дози за защита на собственото си население, затова лично той е решил да сподели "символичен брой дози" с някои от съюзническите държави.

Това се прави "в замяна на нещата, които ние вече сме получили чрез множеството си контакти в различни райони, които сега няма да споменавам в подробности", съобщава AP, като цитира израелския премиер.

Според местната телевизия Kan - получателите на помощите са около 15 държави по света, като между тях се разпределят приблизително 100 000 дози от Moderna.

Сред тях са Чехия, Унгария, Хондурас, Гватемала и Уганда - държави, които са признали Йерусалим за столица на Израел или са изявили намерение да преместят дипломатическите си представителства в града по примера на САЩ през 2018.

В списъка попадат още няколко африкански държави с близки връзки в сферата на сигурността с Израел като Етиопия и Кения.

До момента Moderna не е коментирала казуса с раздаването на ваксини, поръчани от Израел, към чужди държави. Някои фармацевтични производители - например Pfizer в Сърбия - поставят ограничения срещу даренията на получени ваксини, а препродажбата им е забранена.

Израел е обещал да сподели част от собствените си ваксини с населението на Палестина, но досега са изпратени само 2000 дози от Moderna за имунизирането на медицинските работници от Западния бряг.

В същото време властите на Палестина се сблъскват с проблеми при обезпечаването на доставки - досега страната е получила само 30 000 дози от руската Спутник V, с пряка поръчка и с доставка от ОАЕ. Количествата остават пренебрежимо малки на фона на нуждите от имунизиране на 4,6-милионното население.

Американското правителство изрази подкрепа за това, че Израел е направил жест на добра воля към палестинския народ, но се въздържа от критики към правителството на Нетаняху за това, че не споделя повече от излишните си количества.

Решението на премиера да раздаде остатъчните дози на Moderna в чужбина беше посрещнато с упреци от страна на основния му съперник на изборите Бени Ганц, според когото "фактът, че Нетаняху разменя безотчетно ваксини, платени от израелските данъкоплатци, показва, че той си мисли, че владее кралство, а не управлява демократична държава".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори